Summan veneenveistäjistä ja legendaarisista veneistä kattava tieto- ja kuvakirja

Summan kylä on eräs maamme merkittävimmistä rannikkolaivojen, kalastusalusten ja veneiden tuotantopaikoista. Summan kylän veistäjät ja veneet ovat edelleen kuuluja ja korkealle arvostettuja.

Erilaisten alusten rakentaminen on ollut merkittävä elinkeino, ja se on liittynyt itäisen Suomenlahden kalastukseen ja kaupankäyntiin sekä vapaa-ajan viettoon merellä. Veneiden ja isompien alusten rakentaminen on ollut toistasataa vuotta useiden sukupolvien ajan arvostettu ammatti.

Summan kylän aktiivisimmat ajat 1950–1980-luvuilla perustuivat yksilölliseen korkealaatuiseen käsityöhön, eikä se pystynyt kilpailemaan sittemmin yleistyneen tehdastuotannon kanssa. Veneiden veisto päättyi Summassa 1990-luvulla.

Summa on kuitenkin vielä “veneenveistäjien kylä”. Idyllistä maisemaa leimaavat monet venevajat ja veistämöt. Kirjan tekijät ovat perehtyneet kylään, sen historiaan ja henkilöihin, joilla on omakohtainen yhteys veneiden rakentamisen kulta-aikoihin. He ovat vierailleet useassa veistämössä ja tavanneet veistäjiä. Monet verstaista ovat vielä hyvässä kunnossa.

Kirja on kovakantinen A4 -koon omakustanne ja sitä voi tilata tekijöiltä á-hintaan 25 € + postimaksu 4 €.

Jorma Rautapää (jorma.rautapaa@pp.inet.fi) on harrastanut klassikkoveneitä 1970-luvulta lähtien, kuvannut niitä ja tehnyt useita kirjoja.

Timo Suomalainen (timo.suoma@gmail.com) on Summasta kotoisin, veneenveistäjä, ja Summan Seppälöiden sukua. Hänellä on laajat kokoelmat piirustuksia, valokuvia ja dokumentteja Summan veistämöistä.

Lue myös: