Pidä Saaristo Siistinä ry:n uusin huoltoalus saapui Saimaalle

PSS ry:n Järvi-Suomen odotettu uusi huoltoalus on valmistunut ja se teki heinäkuussa neitsytmatkansa Paraisilta kotisatamaansa Puumalaan.

Kotimaisen HL-Metalin valmistama alus on varusteltu nimenomaan PSS ry:n Saimaalla tehtävää työtä varten. Siinä on keularamppi, nosturi puukuormien nostoa varten, lastitankit ja pumput kelluvien imutyhjennysasemien tyhjennystä varten, suuret työkalu- ja tarvikelaatikot sekä runsaasti kansitilaa.

18 metriä pitkää ja 6 metriä leveää teräsalusta operoi kahden hengen alushenkilöstö. Aluksen kulkunopeus on noin 8 solmua ja sen polttoaine on diesel.

Rungon suunnittelussa on erityisesti otettu huomioon aluksen polttoainetaloudellisuus sekä vähäinen aallonmuodostus, joka on Saimaalla erityisen tärkeää.

Aluksen turvallisuuteen ja käyttömukavuuteen on panostettu runsaasti. Alus vastaa käytettävyydeltään Saaristomeren M/S Roopea, joten alushenkilöstö voi työskennellä helposti tarpeen vaatiessa eri aluksilla.

Hyvin hoidettu palveluverkosto mahdollistaa kestävän vesistömatkailun

Uusilla huoltoaluksilla varmistetaan, että yhdistys voi jatkossakin huoltaa Vuoksen vesistöalueen retkisatamia ja näin mahdollistaa kestävän vesistömatkailun herkillä järvialueilla. Yhdistys tiedottaa, että sillä on nyt työhön suunnitellut työvälineet seuraavaksi 30 vuodeksi.

PSS ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski korostaa, että turvallinen ympäristö ja monimuotoinen luonto tarvitsevat vaalimista ja työtä.

– Niin Itämeri kuin arvokkaat sisävetemmekin pysyvät hyväkuntoisina vain, jos ymmärretään niiden ainutlaatuisuus eikä päästetä mitään ravinteita, roskia tai muita haitallisia aineita luontoon. Tämä edellyttää kuitenkin aktiivista palveluverkostoa: roskiksia, joita tyhjennetään, huusseja, joita hoidetaan ja toimivia käymäläjätevesien vastaanottolaitteistoja, Kaski sanoo.

– Tämä työ on kallista ja se vaatii tietynlaisen kaluston, mutta ennaltaehkäisevään työhön panostettu rahamäärä on moninkertaisesti pienempi.

Yhdistys on saanut alukseen 500 000 euroa valtion tukea. PSS ry:n hallituksen puheenjohtaja Bengt Westerholm kertoo, että tämä tuki on ollut täysin välttämätön, sillä omalla rahoituksella 1 248 000 euron arvoinen hankinta ei olisi ollut mahdollinen.

– Pidä Saaristo Siistinä ry tekee tärkeää ympäristötyötä 1,3 miljoonan vuosibudjetillaan. Valtion tuki kaluston uusimiseen on todella tärkeää ja tuki menee suoraan alueilla tehtävään työhön, Westerholm jatkaa.

PSS ry on panostanut viime vuosina merkittävästi toimintaan Saimaalle.

www.pidasaaristosiistina.fi

 

Teksti: Merja Peiju Metsätaival

 

 

 

 

Lue myös: