Veneala kuuluttaa koulujen kesälomien siirtoa

Venealan yritykset vaativat koulujen kesälomakauden siirtoa ainakin kahdella viikolla elokuussa. Lomakauden siirtäminen tukisi kotimaan matkailua, sillä alkukesän säät ovat Suomessa epävarmoja, jolloin lomamatkat suuntautuvat herkästi ulkomaille.

Venealan Keskusliitto Finnboatin mukaan viime kesänäkin nähtiin, miten kotimaan lyhyt matkailukausi on armottoman haastava vierassatamien yrittäjille.

– Jäsenkyselyssämme peräti 91% kannatti kesälomien siirtoa eteenpäin, kertoo Finnboatin toimitusjohtaa Jarkko Pajusalo. Venealan linjausta tukee työ- ja elinkeinoministeriön keväällä 2018 teettämä selvitys, jonka mukaan jo koululomien kahden viikon siirto toisi matkailualalle lisää 1 300 henkilötyövuotta ja parantaisi matkailijoiden ja siten myös veneilijöiden palveluja erityisesti elokuussa.

Finnboatissa uskotaan, että lomien siirto ja kotimaan kesämatkailun piristyminen vahvistaisi myös venealan asemaa merkittävänä työllistäjänä. Suoraan alan yrityksissä työskentelee 3 500 henkilöä ja työllisyysvaikutus on kaikkiaan 4 000–6 000 henkilöä. Muista Pohjoismaista poiketen Suomessa on vahvaa omaa tuotantoa, viennin osuus kokonaistuotannosta oli viime vuonna peräti 73 prosenttia.

 

Kuva: Mika Särkijärvi

Lue myös: