Meri-vhf:n dcs-toiminto – homma hanskassa?

Dsc on meri-vhf:n kaikkien aikojen suurin kehitysaskel. Se on suurinta mitä sille on tapahtunut koko elinaikanamme. Jos kieltäydyt käyttämästä sen dsc:n toimintoja, hylkäät radion uudet digitaaliset toiminnot ja käytät vain sen vanhaa puheviestintään tarkoitettua puolta.

Eikä tässä vielä kaikki. Mykistämällä radion piippauksen, saatat hylätä todellisen hätäkutsun. Vielä ikävämpää on, jos omassa hätäkutsussa lähiveneilijät ryhtyvät sammuttamaan radioitaan.

Moni veneilijöistä on tutustunut dsc:n toimintoihin suorittaessaan Rannikkolaivurin radiotutkintoa tai vanhemman radioluvan omistaja on saattanut täydentää lupaa digitaalisen selektiivikutsun osalta. Silti läheskään kaikki eivät käytä dsc:tä päivittäin, minkä vuoksi sen toiminnot tai hyödylliset ominaisuudet ovat saattaneet jäädä unholaan.

Dsc:stä on eniten hyötyä silloin, kun radiopuhelinta käytetään hätätilanteessa. Eli silloin kun on aika painaa pienen luukun alta pilkistävää hätänappia.

Mutta digitaalisesta selektiivikutsusta saa irti paljon muutakin. Käymme tässä läpi, kuinka dsc toimii hätätilanteessa sekä lähettimenä että vastaanottimena, mutta sen lisäksi opettelemme pari muutakin kätevää toimintoa, joista voi olla paljon hyötyä.

Kun ryhdyt rohkeasti käyttämään dsc:tä rutiiniviestinnässäsi, pian myös hälytysten tarkastamisesta tulee rutiinia ja pysyt paremmin kartalla viestiliikenteenkin suhteen.

Kiinnostuitko? Dsc otetaan selkein ohjein käyttöön Venemestarissa 3/19, ilmestyy 7.3 ja löytyy tietenkin tuoreeltaan myös Venemestarin arkistosta!

Lue myös: