Gps-kalenteri nollautuu – osa vanhemmista laitteista voi rampautua 6.4.

Joidenkin vanhempien gps-vastaanottimien päiväystiedoissa voi ilmetä häiriöitä tai ne lakkaavat toimimasta, kun järjestelmän viikkolaskuri täyttyy ja nollautuu 6.4.2019.

Toimintaongelma johtuu siitä, että gps-laitteiden ja koko gps-järjestelmän viikkolaskuri on toteutettu binäärikoodilla, joka pystyy tallentamaan viikkonumerot 1023 viikon eli noin 20 vuoden ajalta. Järjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1980, ja laskuri on jo nollautunut kerran vuonna 1999. Tämän jälkeen paikannuslaitteiden määrä on kasvanut huomattavasti.

Gps-laitteen täsmällinen aikatieto on oleellinen, jotta se pystyy löytämään ja ylläpitämään sijaintitietoaan. Kalenterivirhe estää vastaanotinta laskemaan paikannustietoja oikein, eli viikkolaskurin nollautuminen voi pahimmillaan sekoittaa vastaanottimen paikannuksen.

Ongelma koskee lähinnä vanhoja gps-vastaanottimia, jotka on hankittu yli 10–15 vuotta sitten tai joiden laiteohjelmistoa ei ole päivitetty. Uudempiin ja päivitettyihin laitteisiin nollautumisen ei pitäisi vaikuttaa.

Furunon japanilaisilla nettisivuilla on ohje, että laskuriongelmasta kärsivä laite tulee kylmäkäynnistää käyttöjärjestelmän valikosta löytyvällä komennolla. Sijaintiongelman pitäisi korjautua tällä, mutta laitteeseen jää senkin jälkeen virheellinen päivämäärä.

Nyt ennen kauden alkua on hyvä hetki tarkistaa oman vastaanottimen toiminta ja päivittää sen laiteohjelmisto, jos uusi versio on saatavana.

Kuvituskuva: Pixabay

Lue myös: