Laskuri selvittää veneen sähkönkulutuksen

Kun takavuosina veneen ainoa sähkölaite oli kulkuvalot ja ehkä meri-vhf-radio, on tilanne nykypäivänä täysin toinen. Veneeseen kytkettävien sähkölaitteiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Monessa veneessä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden rahallinen arvo saattaa olla jo suurempi kuin veneen.

Koska sähköä kuluu veneissä yhä enemmän, on yhä tärkeämpää osata laskea sähkönkulutus oikein, jotta akuston ja sulakkeiden mitoitus onnistuisi. Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksella (STEK) on tähän tarkoitukseen luotu laskuri. Se löytyy STEKin verkkosivuilta ja toimii verkossa ja tabletilla.

Laskuri veneen sähkönkulutuksesta auttaa veneilijää arvioimaan, millaisella akkukapasiteetilla vene tulisi varustaa annetulla määrällä sähkölaitteita. Laskurissa on erillinen osionsa purje- ja moottoriveneelle. Laskuri toimii verkossa ja tabletilla, ja asiantuntijana toteutuksessa on toiminut STEKin veneilyasiantuntija Juha Tähti, joka on vieraillut useita kertoja luennoimassa Venemestarin Telakalla. Katso Juhan venesähköluento tästä.

 

 

Lue myös: