Veneturman syynä puutteellinen tähystys

Onnettomuustutkintakeskus julkaisi pääsiäisen alla 18.4. raportin viime kesänä Nauvossa tapahtuneesta veneonnettomuudesta, jossa pienempi (Silver Hawk 540) moottorivene jäi isomman veneen vene (Sea Ray 455 Sundancer) yliajamaksi. Onnettomuudessa loukkaantui vakavasti kaksi aikuista ja kahdeksanvuotias lapsi.

Raportin mukaan molemmat veneet kulkivat noin 20 solmun (noin 35 km/h) nopeudella. Veneiden suuri kokoero vaikutti onnettomuuden seurauksiin. Isomman veneen massa oli noin kymmenkertainen pienempään veneeseen verrattuna.

Syynä onnettomuuteen oli puutteellinen tähystys ja tilannetietoisuus molemmissa veneissä. Molempien veneiden kuljettajat navigoivat optisesti. Isommassa veneessä oli myös tutka päällä. Se oli matka-ajoasetuksella, jolloin suurehkosta mitta-alueesta johtuen lähellä olevia pieniä kohteita oli hankala havaita.

Aamu oli ollut sateinen, minkä vuoksi pienemmässä veneessä oli kuomu ylhäällä. Tämä vaikeutti näkö- ja kuulohavaintojen tekoa. Isommassa veneessä ohjaamon tukirakenteet ja keulan vasemman puoleisessa sivukaiteessa säilytettävät lepuuttajat muodostivat näkökatveita. Isomman veneen nopeus aiheutti sen, että keula oli hieman normaalia tavallista ylempänä, mikä vaikutti näkymäalueeseen.

Onnettomuuden pelastustoimet sujuivat Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan hyvin. Isomman veneen päällikkö teki välittömästi hätäilmoituksen meripelastuskeskukseen, ja pelastustoimet pääsivät käyntiin.

Loukkaantuneiden hoito ei kuitenkaan sujunut mallikkaasti, koska meripelastusjohtajan ja ensihoidon kenttäjohtajan kommunikointi takelteli.

Meripelastusjohtajan ja ensihoidon kenttäjohtajan välisen yhteyden saannin viivästyminen ei onnettomuustutkintakeskuksen mukaan kuitenkaan hidastanut pelastustoimia. Se ei vaikuttanut myöskään potilaiden hoitoennusteeseen tai toipumiseen.

 

LÄHDE Onnettomuustutkintakeskuksen tiedote KUVA Pixabay.com

Lue myös: