Vesille lähtö lähestyy – muista nämä 4 varustetta ja virkavalta kiittää!

Vesillelaskun tohinassa maltti on valttia myös varusteissa. Mikäli poliisi havaitsee puutteita pysäyttäessään veneen, hän kirjoittaa huolimattomalle veneilijälle sakon tai huomautuksen. Huomaa myös, että veneen rekisteröintitodistuksen on oltava vesillä mukana.

Veneen pakollisia varusteita ovat:

  • oikean kokoiset pelastusliivit kaikille veneessä oleville,
  • airo tai mela tai ankkuri köysineen,
  • tyhjennysväline (pumppu, äyskäri tai ämpäri),
  • asianmukaisesti tarkistettu käsisammutin.

Sammutin vaaditaan, jos vesikulkuneuvossa on liekillä toimiva polttolaite, sisäkone tai yli 25 kW:n perämoottori. Käsisammuttimen on oltava standardin EN 3 mukainen ja teholuokaltaan vähintään 8A 68. Sammuttimen tarkastus on tehtävä vuoden välein, eli sammuttimessa on oltava tarkistusleima.

Kaikissa moottorilla varustetuissa veneissä ja yli viisimetrisissä purjeveneissä on oltava pelastusliivit kaikille veneessä olijoille. Laki ei edellytä pelastusliivien pitämistä päällä, mutta viisas kippari huolehtii, että ne ovat päällä.

Ankkurista ja airoista tai melasta on hyötyä, jos veneeseen tulee moottorivika. Tyhjennysväline on tärkeä vuodon varalta.

Lue lisää poliisin verkkosivuilta.

 

KUVAT Matti Matikainen

Lue myös: