Ilmatieteen laitos antoi tällä viikolla varoituksen ennätysmatalasta vedestä Helsingin edustalla. Keskiviikkona vedenpinta oli 55 senttiä alle normaalin. Vedenpinnan ennustetaan pysyttelevän 40–55 senttiä normaalin alapuolella.

Meriveden mataluuden näkee selvästi harrastelentäjä Pekka Kaipaisen ottamasta ilmakuvasta keskiviikkona (24.4.).

Kaipainen totesi, että ilmakuvan perusteella Vuosaaren Kallahdesta Helsingissä olisi voinut kävellä pitkälle.

Tilanne kuitenkin elää koko aika. Ajantasaisen merivedenkorkeuden ja ennusteen voi lukea Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta. Ilmatieteen laitoksen mukaan vuoden aikana suurimman ja pienimmän havaitun vedenkorkeuden ero on Suomessa normaalistikin jopa yli kaksi metriä kaikilla virallisilla mittauspaikoilla paitsi Saaristomerellä ja Föglössä, missä se jää hieman alle.

Itämeren vedenkorkeusvaihteluun vaikuttavat hitaat kokonaisvesimäärän muutokset sekä lyhytkestoiset paikalliset vaihtelut. Paikallisiin vaihteluihin vaikuttavat pääasiassa tuuli ja ilmanpaine sekä talvella jääolosuhteet. Vuoroveden vaikutus on Suomen rannikolla vain muutamia senttimetrejä.