Paukkuliivien kuntotarkastus

Paukkuliivit ovat yhä useamman veneilijän suosikkeja käyttömukavuutensa ja keveytensä vuoksi ja paukkuliivejä voivat käyttää lähes kaikki aikuiset. Perinteisiin liiveihin verrattuna niitä on kuitenkin huollettava säännöllisesti.

Yleensä paukkuliivin laukaisujärjestelmä on vaihdettava kolmen vuoden välein ja se kustantaa muutaman kympin. Alennusliivikaupoilla kannattaakin vilkaista laukaisujärjestelmän päivämäärää, sillä uuden hankinta voi olla ovella nopeammin kuin ostopäätöksen perusteella uskoisi.

Paukkuliivi koostuu yhdestä tai useammasta ilmakammiosta, jotka ovat päällyksen alla. Kun liivi päätyy kantajansa kanssa veteen sen laukaisumekanismi reagoi veteen tai maineeseen ja puhkaisee hiilihappopatruunan, joka täyttää liivin hiilidioksidilla.

Liivin toiminnassa on neljä heikkoa kohtaa. Ensinnäkin laukaisumekanismi on voinut vaurioitua epäkuntoiseksi eikä reagoi oikein joutuessaan veteen. Toiseksi liivin mekanismi voi olla kiertynyt paikaltaan. Kolmanneksi hiilihappopatruuna voi olla vaurioitunut, kiertynyt paikaltaan tai puhjennut. Neljänneksi on paikallaan muistaa, että pintavaurioitunut liivi tyhjenee eikä pysy pinnalla.

Paukkuliivien tarkistus:

 1. Tarkista koko liivi ulkoisesti, tsekkaa haara- ja vyötäröremmit.
 2. Avaa liivi, irrota pintasuoja ja etsi liivin sydän: kaasupatruuna ja laukaisumekanismi.
 3. Irrota ja punnitse liivin hiilihappopatruuna kirje- tai keittiövaa’alla saadaksesi selville patruunan täyttöaste. Vertaa tulosta patruunaan merkittyyn painoon.
 4. Liivin laukaisumekanismista löytyy sen viimeinen käyttöpäivä. Tätä kannattaa noudattaa. Monet mekanismit on varustettu usein vihreällä ilmaisimella, joka kertoo ettei se ole lauennut.
 5. Varmistu, että patruuna ja/ tai laukaisumekanismi on kierretty kunnolla kiinni.
 6. Puhalla liivi täyteen polkupyörän pumpulla tai vastaavalla, jotta liivin sisään ei tule kosteutta. Anna liivin olla täynnä vähintään 24 tuntia.
 7. Tyhjennä testin jälkeen liivi painamalla puhallusputken päässä olevaa venttiiliä.
 8. Jos liivi vuotaa, ota yhteys maahantuojaan tai huoltoliikkeeseen.
 9. Älä ota vuotavaa liiviä käyttöön, äläkä yritä korjata sitä itse.
 10. Taittele liivi takaisin kokoon. Voit jättää käsilaukaisunappulan liivin sisä- tai ulkopuolelle harkintasi mukaan.

Paukkuliivien ylläpito:

 1. Laimea saippuavesi riittää mainiosti liivien pesuun.
 2. Homehtumisen välttämiseksi kuivata kastuneet liivit heti rantaan/kohteeseen päästyäsi. Vältä kuitenkin kuivattamista suorassa auringonvalossa, jotteivät liivit pääse laukeamaan. Säästät uudelleenvarushinnan.
 3. Suolaveden kastelemat liivit kannattaa pyyhkäistä heti makealla vedellä puhtaaksi.
***
Enemmän paukkuliiveistä:

 

Lue myös: