Valoa syysvesille – 5 vinkkiä kulkuledien hankintaan

Ledit ovat kehittyneet viime vuosina vauhdilla, ja eritoten niiden kirkkaus on lisääntynyt. Ne lyövät laudalta halogeenivalonheittimet jo melkein kaikissa ominaisuuksissa.Ledit vievät vähemmän virtaa, ja ne ovat paljon kestävämpiä ja pienempiä.

Markkinoilla on kuitenkin hyviä ja huonoja ledejä. Yksittäisen ledikomponentin hinta vaihtelee sentin murto-osasta kymmeniin, ääritapauksissa jopa satoihin euroihin. Yleensä niiden laatu vastaa hintaa.

Ominaisuudet ja käsitteet haltuun

Jos olet hankkimassa tehokasta ledivalonheitintä, varmista että valonheitin on vesitiivis ja mekaanisesti kestävä. Sen rungon tulee olla maalattu tai eloksoitu suolavettä kestäväksi, sillä paljas alumiinirunko hapettuu ja syöpyy meriympäristössä.

Varmistu, ettei heittimessä ole ruostuvia osia ja pysy kartalla käsitteistä. Huomaa, että tuote-esitteiden lumen-arvot on usein ilmoitettu yläkanttiin eli maksimiin. Asiantuntijoiden mukaan totuus liikkuu 60–80 prosentissa laitteen maksimista.

Sisäistä, että lumen-arvoon sisältyy myös hajavalo, mikä tarkoittaa suomeksi, ettei se ilmaise valokeilan kirkkautta. Itse keilanleveyden arvioit varmimmin tuotteen keilakartasta, toivottavasti sellainen on saatavissa.
Myöskään valon värilämpötilasta kertova kelvin-arvo on niin ikään epäluotettava, sillä hehkulampulle kehitetty mittaustapa ei sovellu ledeille tekniikoiden erilaisen spektrin vuoksi.

Kun arvioit optimaalista keilanleveyttä, selvitä valonheittimen käyttötarkoitus. Yleisvalaistuksessa toimii leveä, keulavalona paremminkin kapea keila.

Merellä olevassa kosteassa ilmassa lämminsävyinen valo etenee paremmin kuin kylmä, koska kylmä valo heijastuu takaisin meren yllä leijuvista kosteuspartikkeleista. Kylmä valo siis näyttää enemmän sumua, lämmin läpäisee sen.

Pari sanaa asennuksesta

Kun valonheitin on hankittu, sen oikea asennustapa on ratkaiseva. Valo ei saa valaista ohjauspisteen edessä olevia kansirakenteita, koska se häiritsee pimeänäköä.
Hyvä asennuspaikka löytyy esimerkiksi ankannokan alta tai ruffin päältä. Valomasto- ja targakaariasennuksissa voi käyttää aluslevyä, joka varjostaa veneen rakenteet.

5 vinkkiä varmistaa laatuhankinta

1. Kokeile valaisinta itse ja tarkkaile sen valoa.
2. Arvioi valon kirkkautta osoittamalla johonkin kohteeseen.
3. Älä anna teknisten tietojen ja etenkään lumen-arvon hämätä. Valaisimen ottoteho wateissa kertoo paljon enemmän. Noin 30-wattinen valonheitin on jo varsin tehokas.
4. Katso kuinka paljon valaisimesta tulee hajavaloa osoittamalla seinään muutaman metrin päähän. Hajavalosta on haittaa huonossa näkyvyydessä, ja se voi syödä merkittävän osan ilmoitetusta valomäärästä.
5. Tarkista keilanleveys ja keilan tasaisuus seinään osoittamalla. Siinä ei saisi olla juovia eikä laikkuja. Hybridikeiloissa on kirkkaampi keskikohta.

artikkeleita veneen valoista:

Asenna kansivalaistus, Ledivalaistus veneen sisätiloihin, Ledivalaistus, Yksilölliset kulkuvalot kajuuttaan, Tee-itse: Valomasto puuveneeseen

Lue myös: