Albatross-veneiden isä on poissa

Lauri “Lapa” Syrjäsuo menehtyi kotonaan 8. heinäkuuta 2019 vaikeaan sairauteen.

Lauri syntyi 4. tammikuuta vuonna 1939 Johanneksessa Karjalassa. Marraskuussa 1939 talvisodan sytyttyä alkoi perheen evakkomatka, joka päättyi Piikkiön pitäjään.

Koulunsa Lapa kävi Piikkiössä Rungon kansakoulussa, minkä jälkeen piti heti hakeutua töihin. Ensimmäinen työpaikka neljätoistavuotiaana oli Turussa Puutarhakadun päässä sijainneella OTK:n tukkuvarastolla juoksupoikana.

Vähän myöhemmin Lapa pääsi puusepän oppiin Turussa sijainneelle V. Laxelin puusepänverstaalle, jossa tehtiin radion ja television puisia ulkokuoria. Työssä hän oppi taitavaksi puusepäksi. Myöhemmin Lapa toimi venepuuseppänä P. Siltalana veneveistämöllä, missä veneenrakennus- ja sisustustyöt tulivat tutuiksi.

Vuonna 1974 veljekset Esko, Heikki ja Lauri perustivat oman yrityksen ja aloittivat omien veneiden valmistuksen Piikkiössä. Yhtiön nimeksi tuli Veneveistämö Syrjäsuo Oy.

Lapalla oli kyky oppia ja omaksua uusia asioita muun muassa venesuunnittelussa ja veneiden valmistuksessa. Erityisesti veneiden sisustus ja hydrodynamiikka kiinnostivat ja hänellä oli kyky nähdä jo piirustuslaudalla, miltä suunniteltu vene tulisi näyttämään.

Vuonna 1974 valmistui ensimmäinen Laurin suunnittelema uppoumarunkoinen perhe- ja matkavene Albatross 26. Mallista tuli hyvin suosittu ja sitä myytiin kotimaan lisäksi muun muassa Ruotsiin ja Saksaan. Vuosien kuluessa Lapa piirsi ja suunnitteli useita Albatross-venemalleja veneenrakennustyön ohessa.

Yhdessä Lapan kanssa pohdimme ja suunnittelimme, miten uppoumarunkoisen veneen kulkuvastusta voisi pienentää runkomallia kehittämällä. Tämän kehitystyön tuloksena syntyi puoliliukuva Flying Albatross -matkavene, josta muodostui suosittu perhevene ja Veneveistämö Syrjäsuon eniten valmistama venemalli.

Vielä eläkkeelle jäätyäänkin Lapa osallistui mielellään veneiden sisustuksen suunnitteluun ja oli mukana venemessuilla esittelemässä veneitä ja tapaamassa uusia ja vanhoja asiakkaita ja tuttuja.
Laurin toivomuksesta hänet siunattiin hiljaisuudessa läheisten läsnä ollessa. Lauria jäävät kaipaamaan vaimo Riitta, tytär Susanna perheineen, sisarukset perheineen sekä ystävä- ja tuttavapiiri.

Muistokirjoituksen kirjoittaja on Laurin nuorin veli Esko Syrjäsuo.

Teksti ja kuva: Esko Syrjäsuo

Lue myös: