Vinkit kuomun huoltoon ja uuden hankintaan!

Mainos. Tärkeä osa veneen varusteita ovat venekuomut ja satamapeitot. Venekuomu antaa suojaa niin sateelta kuin auringoltakin ja lisää veneen käyttömukavuutta. Nykyisin venekuomu tai satamapeitto tulee monen veneen mukana vakiovarusteena.

Venekuomut ja –peitot vaativat myös huoltamista. Kun venettä laitetaan talviteloille, on viisasta ottaa peitot pois veneestä ja siirtää ne talvisäilytykseen kuivaan ja mielellään myös lämpimään tilaan.

Ennen varastointia on syytä myös pestä kuomu kesän käytön jäljiltä. Venekuomua pestäessä hellävarainen käsittely on olennaisen tärkeää, älä siis käytä painepesuria tai konepesua. Pesuvesi saa olla maksimissaan kädenlämpöistä. Liian kuuma vesi kutistaa kuomukankaan.

Pesuaineen valinnassa on hyvä huomioida, että mitä voimakkaampi kemikaali on kyseessä, sitä enemmän kuomun kyllästeaine kuluu pois. Kevyeen likaan käy vähittäiskaupasta saatava mäntysuopa tai vastaava saippuavalmiste.

Likaisempaan kuomuun kannattaa käyttää erityistä kuomuille olevaa pesuainetta. Esimerkiksi Sunbrella -kangasvalmistaja on tehnyt oman kuomu- ja markiisikankaille erityisesti tarkoitetun pesuaineen, jota saa tilattua VA-Varusteen verkkokaupasta.

Kuomun kunnon tarkistaminen käy kätevästi varastoinnin yhteydessä. Silmäile läpi ompeleet, vetoketjut ja saumat – ne ovat kuluvia osia eivätkä kestä ikuisesti. Kuomua voidaan mainiosti korjata näiden osalta. Jos kuomun kunto alkaa olla kokonaisuutena huono, on aika tilata uusintakuomu.

Tilaa uusi kuomu jo syksyllä

Syksy on parasta aikaa kuomutilaukselle, sillä silloin uusi kuomu valmistuu talven aikana seuraavan venekauden alkuun. Varsinkin jos on aloittamassa veneilykautta heti jäiden lähdettyä, kannattaa uusi kuomu tilata ajoissa. Kuomutilausten sesonki alkaa jo helmikuussa, ja toimitusajat saattavat kevätpuolella yllättää pituudellaan.

Vanhojen mallien osalta vanha kuomu tarvitaan joskus kaavantarkistukseen, varsinkin jos kuomuihin on vuosien saatossa tehty pieniä muutoksia. Tällöin nähdään, että mikä versio on kyseessä, ja saadaan tehtyä uusi kuomu oikealla kaavalla. Vanhemmissa malleissa on myös syytä tarkistaa kiinnikkeiden paikat vanhasta kuomusta. Uudempien mallien kohdalla ei välttämättä tarvita muuta tietoa kuin venemalli, vuosimalli ja/tai veneen runkonumero.

Kuomua uusittaessa voi myös miettiä, että haluaako uudistaa kuomun väriä. Kun kuomun valmistaminen aloitetaan tilauksen jälkeen, voi asiakas valita vapaasti minkä värisen kuomun haluaa. VA-Varusteen värimallisto kattaa laadukkaista Sunbrella plus –kankaista noin parikymmentä eri väriä.

VA-Varusteella kattava valikoima vanhojenkin veneiden kuomukaavoja

VA-Varuste on Pohjois-Euroopan suurin venetekstiilien valmistaja. Yritys täytti tänä vuonna 50 vuotta. Nykyisin VA-Varuste –konserni palvelee yli 100 työntekijän voimin monipuolisesti ja ammattitaidolla ympäri Eurooppaa olevia kuluttaja- ja yrityspuolen asiakkaita.  Suurimmassa osassa Suomessa valmistettavista veneistä on VA-Varusteen valmistama venekuomu.

Jo alusta alkaen on VA-Varusteella pidetty kaikkien suunniteltujen kuomujen kaavat tallessa. Tästä on se hyöty, että siinä vaiheessa, kun alkuperäinen venekuomu ikääntyy, pystytään tarjoamaan tilalle uusi, alkuperäisellä kaavalla oleva venekuomu jopa hyvinkin vanhoihin malleihin.

VA-Varusteen valikoimista löytyy kuomukaavoja vanhoihin ja vähän vieläkin vanhempiin malleihin. Syksyllä tilattu kuomu on hyvissä ajoin paikallaan uuden kauden auetessa.

 

Teksti ja kuvat: VA-Varuste Oy

Lue myös: