Syksyn kirjatärppi: Vanadis – historiallinen suomalaisalus maailman myrskyissä

Vanadiksen tarina on pala suomalaisen ja kansainvälisen merenkulun historiaa. Alus ehti matkata maailman merillä liki 30 vuotta ennen tuhoaan yhdellä purjelaivojen lukuisista hautausmaista. Tässä ajassa se teki yli kaksisataa kaukomatkaa niin Afrikan ja Länsi-Intian eksoottisiin käyntisatamiin kuin Amerikan ja Euroopankin kaupunkeihin. Matkoilla viivyttiin viikoista puoleen vuoteen.

– Suomalainen merimies kohtasi monenlaisia näkymiä ja kohtaloita noissa siirtomaakauden loppupuolen elämää kihisevissä satamakaupungeissa, joissa houkutukset ja vaaratkin saattoivat odottaa jo seuraavalla kujalla. Tästä kaikesta kertoo Vanadiksen tarina, jonka juuret juontuvat syvälle Pohjanmaan menneisyyteen, mutta jossa ympärillä kohisee 1800-luvun viime vuosikymmenten kuohuva maailma ja arvaamaton valtameri, kirjailija Alpo Tuurnala kertoo.

Tuurnala taustoittaa teoksessa Vanadiksen elämänkaaren aikana tapahtuneita maailmanhistorian mullistuksia, kuten siirtomaavaltojen harjoittamaa riistoa, oopiumin aiheuttamaa tuhoa Kiinan keisarikunnassa sekä uusien kansojen sinnikästä kapinointia itsenäisyyden saavuttamiseksi.

Maailman ilmiöt ja 1800-luvun lopun historialliset tapahtumat välittyvät lukijalle myös Tuurnalan maalaamien sielukkaiden akvarellikuvien kautta.

Kolmimastofregatti Vanadis edustaa parhaimmillaan suomalaista laivanrakennus- ja purjehdustaitoa sekä merenkulkuosaamista ajalta, jolloin aluksia vielä rakennettiin puusta. Teos onkin kunnianosoitus suomalaiselle laivanrakennus- ja merenkulkuosaamiselle.

– Toivon kirjan tuovan esille sen, että nykymerenkulun juuret ovat tiukasti suomalaisten veistämö- ja varustamokaupunkien historiassa. Tämä historia määrittää edelleen päivittäistä elämäämme. Reittejä, joita Vanadis purjehti, kuljemme yhä, Tuurnala summaa.

 

Kustantaja: John Nurmisen Säätiö 2019, johnnurmisensaatio.fi
Kuvat: John Nurmisen Säätiö, Alpo Tuurnala

Lue myös: