Kolmas kerta toden sanoo – murtaako seuraava yrittäjä Örön karman?

Metsähallitus hakee jälleen Saaristomeren kansallispuistossa sijaitsevalle Örön saarelle matkailuyrittäjää. Tarjolla on korkealuokkainen ja monipuolinen luontomatkailukokonaisuus.

– Yrittäjää haetaan vastaamaan vierasvene-, ravintola ja majoituspalveluista. Lisäksi yrittäjältä edellytetään saaren kehittämiseen suuntaavaa palvelukonseptia, aiempaa kokemusta vastaavasta liiketoiminnasta saaristossa ja sitoutumista kestävän luontomatkailun periaatteisiin, Metsahallitus viestii hausta retkeilykohteita esittelevällä verkkosivullaan Luontoon.fi.

Matkailupalvelut voi järjestää yksi yrittäjä tai useamman yrittäjän yhteenliittymä.

Örössä on 70-paikkainen vierasvenesatama, laadukkaat ravintola-, sauna- ja majoitustilat. Saarella on sotilashistoriallisia nähtävyyksiä ja ainutlaatuista luontoa. Örö sijaitsee Kemiönsaaren edustalla, noin puolen tunnin venematkan päässä Kasnäsin vierasvenesatamasta.

Saaren nykyinen vuokrasopimus West Coast Seaservicen (WCS) kanssa päättyy tämän vuoden lopussa. Hakuehdoissa kerrotaan, että uuden yrittäjän tulee aloittaa toimintansa niin, että kahvila- ja satamapalvelut ovat yleisön käytettävissä 1.5.2020 mennessä.

Saaren yrittäjävalinnat pyritään tekemään joulukuuhun 2019 mennessä. Vuokrasopimus laaditaan viiden vuoden mittaiseksi, sisältäen kiinteän osan ja optio-osan. Vuosivuokra muodostuu kiinteästä ja liikevaihtoon sidotusta vuokraosuudesta.

Örön saaren omistaa Suomen valtio ja sitä hallinnoi Metsähallituksen Luontopalvelut. Örö oli Puolustusvoimien käytössä vuoden 2015 loppuun saakka. Metsähallitukselle siirtymisen jälkeen saari avautui yleisökäyttöön 2016.

kaunis haasteiden saari

Örö on saanut viimeisen vuoden aikana ikävää julkisuutta, sillä vierasvenesataman viimeisin yrittäjä WCS lopettaa ensimmäiseen kauteen ja sitä edeltävän Skärgårdskompanietin rästiin jääneet vuokrat johtivat puolestaan vuokrasopimuksen purkuun runsas vuosi sitten.

Julkisuudessa esitettyjen epäilysten mukaan Metsähallitus olisi yliarvioinut rankasti Örön asiakaspotentiaalin, mikä olisi johtanut siihen, että edeltävä sopimusyrittäjä olisi tehnyt kannattavuuslaskelmansa väärien tietojen pohjalta.

Metsähallituksen aluejohtaja Henrik Jansson selittää Svenska Ylen Turun toimitukselle 2.10. antamassaan haastattelussa, että ennakoitua heikompi kävijämäärä selittyy sillä, että yrittäjä löytyi vasta maaliskuussa. Tämä oli liian myöhäinen ajankohta saaren majoituskapasiteetin myynnin ja markkinoinnin näkökulmasta.

– Kulunut vuosi oli välivuosi. Pääsimme liikkeelle aivan liian myöhään ja saimme sopimusyrittäjän aivan liian myöhään. Silloin se myyntityö, joka pitäisi tehdä jo talvella, jäi yrittäjältä tekemättä, Jansson sanoo Svenska Ylelle.

Haastattelussa Jansson myös kiistää sen, että saaren vuokra olisi liian korkea.

Historiallinen ja luontoarvoltaan ainutlaatuinen Örön saari valittiin vuoden vierassatamaksi vuonna 2017.


Klikkaa lisätietoja ja hakuohjeet täältä.

Lue Svenska Ylen haastattelu kokonaisuudessaan tästä.


Etusivun kuvituskuva: Vnnen [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]. Kuva on rajaus alkuperäisestä.


    

Lue myös: