Pikakertaus akun lepokauden huoltoon!

Akut ovat venekäytössä kovilla. Suurin syy akkujen täydelliseen lopahtamiseen on kuitenkin se, että ne ovat olleet säilytyksen aikana liian pitkään lataamatta ja purkautuneet. Pienikin päällä oleva polttimo tai hälytin riittää purkamaan akut pikkuhiljaa.

Välttyäksesi akkujen täydelliseltä tyhjenemiseltä, käy lataamassa ne keskitalvella.

Pidemmän säilytyksen aikana akut purkautuvat vaikka niistä olisi irrotettu akkukengät. Ilmiötä kutsutaan itsepurkautumiseksi ja se aiheutuu kemiallisista reaktioista. Sen vuoksi akkuja pitää ladata myös talvella. Lepojännite ei saisi koskaan laskea alle 12,4 voltin.

Akkuhuollon ABC

A) Lataa akut aina veneilykauden päätyttyä.

B) Akut voivat parhaiten, kun ne säilytetään kuivassa ja pakkasettomassa tilassa, ei kuitenkaan liian lämpimässä. Lika ja kosteus voivat aiheuttaa virtavuotoja, jotka lisäävät itsepurkautumista. Huomaa, että purkautunut akku voi jäätyä piloille jo normaaleissa talvilämpötiloissa. Lataaminen kesken talven pitää akut kunnossa ja lisää niiden elinikää.

C) Käy kevätpuolella puhdistamassa akkujen navat napaharjalla tai tavallisella teräsharjalla. Harjaa pois lika ja hapettumat. Puhdistuksen jälkeen ne rasvataan. Ylimääräinen lataus ennen kauden alkua ei ole pahasta, pikemminkin piristysruiske.

Vinkki: Akkua ei kannata pitää osittain varatussa tilassa. Tällöin vaarana on akun sulfatoituminen, mikä alentaa akun kapasiteettia.

Lue myös: