Yhdeksäs kerta toden sanoo – sodassa menetetty Suursaari avautuu varoen

Suomi menetti Suomenlahdella, noin 40 kilometriä Kotkasta sijaitsevan Suursaaren Neuvostoliitolle vuonna 1947. Saari lukeutuu Venäjän rajavyöhykkeeseen, minkä vuoksi ulkomaalaisten liikkuminen alueella on ollut kiellettyä.

1930-luvulla saari oli elinvoimainen ja kulttuuriväen suosiossa. Siellä viihtyivät sellaisetkin suuruudet kuin Mika Waltari ja Joel Lehtonen. Suursaaressa asui tuolloin vakituisesti 800 henkeä ja kesäaikaan vierailijoita tiedetään käyneen yli 10 000.

Kotkalainen Veijo Parviainen venekuntineen on yrittänyt päästä Suursaareen vuodesta 2011. Tänä syksynä se viimein onnistui – yhdeksännellä kerralla. Ylelle antamassaan kuvasarjassa seurue kertoo, että saarella liikkuminen on sotilastoimien vuoksi edelleen rajattua – mutta mahdollista.

Veijo Parviaisen tavoitteena on ollut selvittää, kuinka matkailua ja saarelle pääsyä voitaisiin helpottaa.

Katso Parviaisen kuvasarja ja kuvauksia vaienneelta saarelta Ylen alkuperäisestä artikkelista.

Suursaari ilmasta kuvattuna. Saari on 11 kilometriä pitkä ja 1,5 – 3 kilometriä leveä ja siellä on neljä sisäjärveä.

 

Kuvat: Wikimedia

Lue myös: