U-Safe – Pelastus saapuu langattomasti

METS 2019 AmsterdamDame Award -kokonaiskilpailun voittaja on kauko-ohjattava pelastusrengas

Muovisen U-Safe -hevosenkengän kummassakin takaosassa on vesisuihkuvetolaite, joka on turvallinen pelastustehtävissä. Niitä pyörittävät sähkömoottorit, joiden akusta riittää virtaa puoleksi tunniksi. Kahden moottorin avulla hevosenkenkä kääntyy ilman peräsintä. Kun rengas on ohjattu pelastettavan tuntumaan, henkilö asettuu sen väliin ja pitää kiinni tarttumakahvoista. Vesisuihkut ohjautuvat pelastettavan taakse.

Pelastusrengas on suunniteltu huolella. Kun se heitetään veteen, vesijettien imukanavat kippaavat painovoiman mukaan aina sellaiseen asentoon, että se imee vettä alapuolelta.

Sama juttu kauko-ohjaimessa. Ohjaimet toimivat aina loogiseen suuntaan, olipa pelastusrengas kummalla lappeella tahansa.

Pelastusrengas etenee tyhjänä peräti 8 solmun nopeudella, ja se pystyy vetämään 200 kilon massan. Se toimii tyynessä ja myrskyssä.

U-Safe soveltuu yhtä hyvin isoihin aluksiin kuin huviveneisiin. Se on vähän perinteistä hevosenkenkää kookkaampi, mikä pitää huomioida lataavan telineen asennuspaikassa.

Se soveltuu myös uimarannoille, jolloin käytetään etäohjattavalla lukolla varustettua telinettä. Pelastusrenkaan ja sen kauko-ohjaimen saa käyttöön soittamalla etävalvomoon, joka seuraa myös akkujen tilaa kennovikojen varalta.

Pelastusrengas maksaa 6 500 euroa, mutta kuinka moni on valmis hinnoittelemaan ihmishengen?
Tuotteen nerokkuudesta kertoo sekin, että siitä on valmistettu jo 13 erilaista kopiota Kiinassa. Huokeampia epäilemättä, mutta tuskin yhtä loppuun asti mietittyjä.

U-Safe on muotoiltu virtaviivaiseksi, sillä sähkömoottorit ja vesijetit kuljettavat sitä peräti 8 solmun nopeudella. 

 

Kuvat: Timo Kuukkanen

Lue myös: