Jokeen upotettavasta Viking Apollosta povataan turistirysää Kanadaan

Vanha Viking Apollo -risteilyalus aiotaan upottaa joenpohjaan Kanadassa, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet.

Ikääntyneestä laivasta tulee keinotekoinen riutta kaloille ja muille mereneläville sekä sukelluskohde ihmisille.

Laiva upotetaan ensi kesänä kesällä 2020  Godboutin kylän edustalle Saint Lawrence -jokeen noin 20 metrin syvyyteen. Kanadan yleisradioyhtiön CBC:n mukaan laivan sisustus aiotaan purkaa kokonaan niin, että hylyn sisällä voi sukeltaa.

Ennen upotusta alus puhdistetaan huolellisesti öljystä ja kaikesta muusta, mikä voisi vahingoittaa ympäristöä. Upotus tapahtuu poraamalla laivan runkoon reikiä. Laivan sisälle aiotaan myös asettaa räjähteitä uppoamista avittamaan.

Viking Apollo on kuvattu myös Ahvenanmaan postimerkissä 2009–2013.

Vuonna 1970 Saksassa rakennettu laiva on liikennöinyt muun muassa Turun ja Tukholman sekä Helsingin ja Tallinnan väliä. Alus on kulkenut historiansa aikana myös muualla Euroopassa, ja Apollon lisäksi se on kantanut muun muassa nimiä Corbiére ja Olau Kent. Loppuvuosinaan se kantoi syntymänimeään.

Vuonna 2000 laiva myytiin Suomesta Kanadaan. Se törmäsi laituriin Quebecissa tämän vuoden maaliskuussa, ja laivan keulavisiiriin tuli suuri reikä. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa, mutta laivasta tuli merikelvoton.

– Laiva on liian vanha. Sitä on erittäin vaikea navigoida, eikä sillä ole enää turvallista ajaa. Onnettomuuden jälkeen Apollolla oli huono maine täällä, kertoo sukellusta laivalle odottava sukelluksenopettaja Paul Boissinot Aftonbladetille.

Boissinot uskoo, että veden alla risteilyaluksen hylky peittyy koralleihin ja kasvillisuuteen noin kymmenessä vuodessa.

”Siitä tulee upea paikka sukeltaa”, hän sanoo Aftonbladetille.

Hylyn ympärillä saavat sukeltaa harrastesukeltelijat, mutta hylyn sisään pääsevät vain ammattisukeltajat.

Apollolla työskennellyt ja myöhemmin Viking Linen kapteenina toiminut Gustaf Grönbergin mukaan Apollo saa arvoisensa lopun.

– Laivat ovat siinä suhteessa valitettavan samankaltaisia kuin ihmiset, että jonain päivänä ne vanhenevat, ja niiden loppu koittaa. Yleensä ne puretaan Bangladeshissa tai Turkissa romumetalliksi. Apollo sen sijaan säilyy monumenttina. Mielestäni se on hienoa, Grönberg sanoo.

Aiheesta on kirjoittanut aiemmin myös HS.

Kuva: Åland Post Frimärken

Lue myös: