Länsi-Suomen merivartiosto palkitsi ihmishengen pelastaneet

Keskiviikkona 11.12.2019 vietettiin Länsi-Suomen merivartioston esikunnassa lämminhenkistä palkitsemistilaisuutta, kun Tomi ja Maare Akkola sekä Aleksi Åkerblom ja Aaro Anttila olivat saapuneet vastaanottamaan Rajavartiolaitoksen pronssisen ansiolevykkeen tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta ihmishengen pelastamiseksi merihädästä toukokuussa 2019.

Ansiolevykkeet kunniakirjoilla myönsi ja luovutti vartioston komentaja, kommodori Marko Tuominen. Tilaisuus oli samalla myös iloinen jälleennäkeminen, jossa vaihdettiin kiitoksia puolin ja toisin. Toisilleen tuntemattomat pariskunta Akkola sekä kaverukset Åkerblom ja Anttila kohtasivat ensi kerran sen jälkeen, kun olivat yhteistyössä saaneet pelastettua hädässä olijan lähes varmalta hukkumiselta.

Kommodori Marko Tuominen sekä palkitut hengenpelastajat Aleksi Åkerblom, Aaro Anttila, Maare ja Tomi Akkola. (Kuva: Rajavartiosto)

Yöllä 5.5.2019 Salon Mathildedalin venerannassa ilman lämpötila oli pari astetta miinuksen puolella ja veden lämpötila noin +7 astetta, kun Akkolat kuulivat 00.30 pimeydestä kantautuvat avunhuudot. Välittömästi hätäpuhelun jälkeen he lähtivät yhdessä etsimään avunhuutojen lähdettä ja onnistuivat paikantamaan pimeässä miehen, joka roikkui kiinni veneensä perässä. Tilanne oli vakava eikä kahden ihmisen voimat riittäneet nostamaan miestä ylös. Pimeydestä rannan puolelta kuului ääntä ja Akkolat huusivat vuorostaan apua pimeyteen. Paikalle osuivat nuoret miehet Aleksi Åkerblom ja Aaro Anttila, jotka olivat palaamassa illanvietosta ja suuntaamassa takaisin mökille yöksi.

Nuoret miehet auttoivat kiskomaan miehen merestä, riisuivat häneltä märät vaatteet ja antoivat omat takkinsa hänen päälleen.

Puolen vuoden takaisia tapahtumia muistellessa kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että mukana oli ollut valtava määrä onnea ja merivartioston näkökulmasta myös todella esimerkillistä ja lähes ammattimaista toimintaa. Kaikki toimivat järkevästi, rauhallisesti ja esimerkillisesti, jotta pelastajista ei tule pelastettavia. Kaikki neljä ansaitsevat suunnattomat kiitokset ja ovat hyvä esimerkki siitä, että jokaisen apua tarvitaan. Viranomaiset eivät ole aina hätätilanteessa välttämättä vieressä ja välittömästi paikalla auttamassa.

 

 

Lue myös: