Suomen Purjehdus ja Veneily (SPV) vastaa jäsenistönsä toivomuksiin vastuullisemmasta veneilystä.

Kasvavien harrastajamäärien myötä myös turvallisuuden merkitys veneilytoiminnassa lisääntyy.

Ensi vuonna liiton on määrä jalkauttaa uusi Veneilyn vastuullisuusohjelma, jonka keskeiset tavoitteet ovat ympäristöystävällisyydessä, veneilyturvallisuudessa, tasa-arvossa ja yhdenvertaisuudessa. Lisäksi siinä kiinnitetään huomiota puhtaan urheilun edistämiseen.

– Vaikka ohjelma on suhteellisen tuore, olemme saaneet siitä hyvää palautetta. Ohjelma perustuu seuroille ja jäsenille teettämämme jäsenkyselyn vastauksiin. Vastauksissa erityisesti vastuullisuus nousi keskeiseksi teemaksi, kertoo SPV:n toiminnanjohtaja Jan Thorström.

Ympäristön osalta ohjelma korostaa jätehuoltoa, lajittelua, venepaikkojen ja satamien yleistä siisteyttä sekä veneiden oikeanlaista ja ympäristöystävällistä huoltoa. Näiden saavuttamiseksi liitto hyödyntää viranomaisten ja järjestöjen, kuten Pidä Saaristo Siistinä ry:n, Tukesin ja Traficomin ympäristöön liittyviä materiaaleja.

Veneilyturvallisuus nousi menneenä kesänä kansalliseksi puheenaiheeksi useaan otteeseen. Turvallisuutta ohjelma pyrkii edistämään hyödyntämällä koulutuksia ja SPV:n valtakunnallista katsastusjärjestelmää.

Seurojen kilpailutoiminnan edistämistä tuetaan kiinnittämällä huomiota korvien väliseen alueeseen. Tarjolla on ohjeistusta epäasiallisen käyttäytymisen puuttumiseen, jonka avulla turvataan tasa-arvoinen ja yhdenvertainen kohtelu niin urheilijalle, valmentajalle, ohjaajalle kuin junioreiden vanhemmille.

– Ohjelma on kieltämättä hyvin laaja, mutta eräs keskeinen ajatus on asenteisiin vaikuttaminen. Me toivomme positiivisia muutoksia niin pitkällä kuin lyhyellä aikavälillä, Thorström jatkaa.

Ohjelma tullaan jalkauttamaan ensi sijassa seurojen kautta ja laajemmin eri viestinnällisin keinoin. Liiton kymmenvuotisen toiminnan juhlan yhteydessä pidettävä Seuramatkalla-kiertue tarjoaa hyvän tilaisuuden kohdata seurat ja jäsenet kentällä.

– Nautitaan veneilystä vastuullisesti ja pidetään itsestämme, ympäristöstämme ja kanssaveneilijöistämme hyvää huolta. Nähdään yhdessä vesillä, Thorström päättää.

www.spv.fi

 

Teksti: Fredrik Eriksson
Kuva: Purjehdusliiga / Pepe Korteniemi

Lue myös: