Penkki kuntoon kevääksi

Pienen ribin istuin vaikutti olevan ihan asiallisessa kunnossa ainakin päältäpäin. Kun se kuitenkin kipattiin ylös saranoidensa varaan, sen alta paljastui epämiellyttävä yllätys.

Yleensä penkkien arka kohta on sen verhoilu, jonka rikkouduttua myös penkin vanerirunko kastuu ja pehmenee samoihin aikoihin. Pienen ribin istuin vaikutti kuitenkin olevan ihan asiallisessa kunnossa, ainakin päältäpäin. Pohja ei kuitenkaan ollut sitä mitä olisi toivottu.

Vanerista valmistetun penkkirungon päällä oli muhkea kerros vaahtopehmikettä, joka oli verhoiltu vinyylillä. Sään armoilla olevan istuimen runko oli päässyt kastumaan, ja vedenpitävät verhoilumateriaalit varmistivat, että sen kuivuminen oli käytännössä mahdotonta.

Yksi vaihtoehto on uusia penkin vanerirunko kokonaan, ja samalla uusia pehmusteet ja pintaverhoilu. Pienessä ribissä tuhto jäi käytännössä käsiin, kun sen istuinta nostettiin, mutta penkin pinta ja pehmuste olivat muuten hyvässä kunnossa.

Hyvä uutinen on, että penkin runko on kohtuullisen helppo kunnostaa, olipa kyseessä yksinkertainen, suora tuhto taikka monimutkaisempi istuin. Työn monimutkaisuus sanelee siihen kuluvan ajan.

Tämän projektin suorakulmainen istuin oli yksinkertainen, ja siihen meni vain parisen tuntia, ja sen päälle tovi puunsuoja-aineen kuivumiselle. Monimutkaisemman istuimen kunnostukseen voi vierähtää helposti parikin päivää.

Tässä ohjeet lyhennettynä, tarkempi työselostus löytyy artikkelista Vanerisen istuinrungon peruskorjaus 2/2019


1 Ensisilmäyksellä penkki näytti olevan hyvässä kunnossa, vaikka se olikin hieman likainen.


2 Penkin pohja jäi nostettaessa käteen, ja selvisi että pohja on lahonnut kauttaaltaan. Irrota ensin penkin alapinnan verhoiluvinyylin hakaset. Koska puu oli pehmennyt, hakaset irtosivat vaivattomasti.


3 Anna vaahtopehmusteen kuivua kunnolla, jotta se on kuiva siinä vaiheessa, kun kokoat penkin. Pese vinyyli puhtaaksi ja anna sen kuivua hyvin, etenkin jos käytät sitä uudelleen. Varo liian kuumia kuivatuspaikkoja.


4 Istuinta varten hankittiin 9-millistä vaneria. Piirrä sen rungon muodot vanhan palan avulla niin tarkasti kuin pystyt.


5 Voit varmistaa pehmusteiden avulla, että siitä tulee oikean kokoinen. Muotoile vaneripala pistosahalla.


6 Penkin pitkittäiset jäykistyslistat olivat edelleen hyvässä kunnossa. Ne irrotettiin ja käytettiin uudelleen. Ennen kuin kiinnität listat uuteen vaneriin, käsittele kaikki liitoskohdat pari kertaa hyvällä puunsuoja-aineella. Kyllästä koko runko puunsuoja-aineella pari kertaa, jotta se pysyisi kunnossa mahdollisimman pitkään märissä olosuhteissa.


7 Kun puunsuoja-aine on kuivunut, lyö iskumutterit paikoilleen. Ne jäävät piiloon pehmusteen alle, eikä niihin pääse käsiksi penkkiä purkamatta. Tarvittavat reiät saranoita ja iskumuttereita varten kannattaa porata jo ennen maalaamista.


8 Aseta pehmusteet vanerirungon päälle ja nido vinyyli kiinni ruostumattomilla teräshakasilla.


9. Nido alapuolelle tuleva vinyyli paikalleen hakasilla. Siinä se. Kunnostetun istuimen voi kiinnittää takaisin paikoilleen.

Lue myös: