Kaislaveneellä yli Suomenlahden – Innoittajana Thor Heyerdahlin uroteko

Seikkailupurjehtija Kari ”Ruffe” Nurmi rakentaa Suomen ensimmäistä avomerikelpoista kaislavenettä, jolla on tarkoitus ylittää Suomenlahti.

Kaislavene rakennetaan nimensä mukaisesti kaislasta. Kaukaisena esikuvana toimii Thor Heyerdahlin RA-kaislavene, jolla hän ylitti Atlantin valtameren toisella yrittämisellä vuonna 1970. Ensimmäisellä kerralla kaislavene hajosi ja miehistö joutui jättämään aluksen. Kaislavene rakennetaan käsin huhti-toukokuussa ja sen jälkeen alkavat testipurjehdukset. Ylitykselle lähdetään, kun vene todetaan riittävän merikelpoiseksi.

Veneen pituudeksi tulee noin 6 metriä ja leveyttä reilut 2 metriä. Painoa alukselle tulee arviolta 800–1 000 kiloa. Mastorakennelma tehdään kuusipuusta ja purjeena toimii puuvillapurje. Venettä ohjataan pitkällä airomaisella peräsimellä.

– Hanke tulee olemaan varsin jännittävä, sillä mitään varmuutta sen onnistumisesta ei ole, kasassa on siis seikkailun ainekset. Kaislaveneen rakentamista ja hankkeen etenemistä voi seurata mun some-kanavista sekä YouTubesta, Ruffe kertoo.

Teksti: Pekka Säilä
Kuva: Kari Nurmi

Lue myös: