Öljynsuodattimen irrotus – 7 apuavainta, joilla onnistut!

Jäikö moottorin öljynvaihto syksyllä tekemättä tai onko uuden perheenjäsenen öljynvaihdon ajankohta arvailussa? Suodattimenvaihtoa ei kannata unohtaa ja siihen tarvitaan useimmiten apuavainta. Esittelemme muutaman välineen, joilla homma onnistuu.

Niinhän niissä ohjeissa aina lukee: tiiviste öljytään tuoreella moottoriöljyllä, ja vaihtopatruuna kierretään käsin paikalleen. Ja ohjeella nimenomaan tarkoitetaan, että patruunaa ei kierretä kiinni hampaat irvessä ja nuppi punaisena.

Patruunan kumitiiviste turpoaa sen verran koneen käydessä ja lämmetessä, että tiivistä tulee. Kun patruuna on paikallaan vaihtovälin, tiiviste ryytyy turvottuaan paikalleen, ja patruunan kiertäminen irti käsivoimin onkin jo mahdotonta. Kuulostaako tutulta? Patruunan irrottamiseen tarvitaan sopivaa työkalua, jota pitää myös mahtua käsittelemään usein ahtaassa konehuoneessa.

Vaihtosuodatinavaimia on monenlaisia. Hintahaarukka pyörii muutamasta eurosta muutamaan kymppiin.

Öljysuodatin sijaitsee yleensä ahtaassa paikassa moottorin kyljessä. Siksi irrotustyökalun tulisi olla mahdollisimman sutjakka ja silti kyetä välittämään voima ilman joustoa.

Suodatinavainta valitessa onkin tehtävä valinta

a) niiden välillä, jotka tarttuvat suodattimeen sen ympäriltä tai
b) niiden välillä, jotka käyvät suodattimeen kiinni päädystä.

Kumpi valitaan, riippuu suodattimen sijainnista. Toisella mahtuu ottamaan ja saa paremman otteen suodattimesta. Siispä ennen kyseisen kapineen hankkimista, kannattaa katsoa konehuoneeseen ja arvioida tilanne patruunan ympärillä.

VAIHTOEHTOKAPINEITA

1) Kudosvahvisteinen kumiremmi, joka asetetaan suodattimen ympärille. Varmistu, ettei suodattimen ympärillä ole öljyä. Jos on, niin luistaa eikä toimi.

 

2) Ruuvikiristeinen teräsvanne, joka asetetaan patruunan ympärille. Huomaa, että teräsvanteessa on erittäin terävät reunat.

 

3) Teräsvanne, jonka vipukahvassa automaattinen kiristys.

 

4) Rehti polkupyörän ketju, joka kierretään patruunan ympärille.

 

5) Hammastuetut leuat, jotka pureutuvat patruunaan, kun vipuvartta kierretään. Ei tarkka asennosta.

 

6) Kolmisakarainen vipuväännin tarvitsee lisäkseen räikän, lenkki- tai jakoavaimen, jolla sitä kierretään.

 

7) Kuppiavaaja, joka asetetaan suodatinpatruunan päälle. Tarvitsee erillisen vääntimen sekä edellyttää yhteensopivuutta patruunaan tai suodattimeen.

 

Öljynsuodattimeen ja sen avaajaan kohdistuva investointi ei ole niin suuri, ettei se kannattaisi. Sen sijaan vaihtamatta jättämisestä aiheutuvat vahingot voivat olla mittaluokaltaan melkoisia. Jos vaihdat öljynsuodattimen keväällä, muista vaihtaa se uudelleen syyshuollon yhteydessä. Näin pääset oikeaan rytmiin ja saat haitalliset aineet pois moottorista seisontakauden ajaksi.


Etsi lisää tietoa veneen moottorihuolloista Venemestarin arkistosta tai tule kerralla tilaajaksi – pääset lukemaan koko arkistomme aarteet. Kurkkaa kevättarjouksemme tästä!

Lue myös: