Ahvenanmaalla panostetaan isosti ympäristöön – jo 11 vierassatamalla arvostettu sertifikaatti

Gullvivan on yksi uusista Blue Flag -sertifioiduista satamista.

Tänä vuonna Ahvenanmaalla veneilevä törmää vierassatamissa entistä useammin lipputangossa liehuvaan siniseen lippuun. Blue Flag –sertifikaatti kertoo merkittävästä panoksesta ympäristön hyväksi.

Ahvenanmaalaiset vierasvenesatamat ovat investoineet viime vuosina satoja tuhansia euroja uudistustöihin, joilla parannetaan satamien palveluja ja ympäristöystävällisyyttä.

– Matkailijoille on nykyään äärimmäisen tärkeää, että vierailukohde on ympäristöystävällinen. Blue Flag -sertifikaatit ovat tärkeä osa työtämme, jonka tavoitteena on tehdä Ahvenanmaasta ympäristöystävällisempi ja houkuttelevampi vierailukohde, kertoo ohjelmavastaava Emma Lundberg Visit Ålandista.

Jotta kansainvälisen ympäristöjärjestö Foundation for Environmental Education (FEE) myöntämä sininen lippu voidaan nostaa salkoon, pitää vierasvenesatamien täyttää tiukat kriteerit, muun muassa ympäristöasioiden hallinnassa, ympäristötiedossa ja veden laadussa.

Tiukat vaatimukset

Blue Flag -sertifikaatin saadakseen vierassatamalla tulee olla muun muassa ympäristöä koskeva toimintasuunnitelma veden- ja energiankulutukselle, jätteiden käsittelylle, turvallisuudelle ja ympäristöystävällisten tuotteiden käytölle. Sertifikaatin saanut vierassatama sitoutuu myös edistämään ja suojelemaan alueen eläimistöä ja luontoa ja pyrkii ylläpitämään hyvää vedenlaatua.

Ympäristövaatimuksiin kuuluvia käytännön seikkoja ovat muun muassa korkeatasoiset saniteettitilat, juomaveden saatavuus, septitankin tyhjennysmahdollisuus, jätteiden lajittelu ja useimmiten mahdollisuus pyykin pesuun. Vierassatamissa on lisäksi oltava viranomaisten hyväksymät varusteet hengenpelastusta, ensiapua ja palontorjuntaa varten ja ne tulee olla sijoitettu näkyvälle paikalle.

Hakemuksen käsittelee FEEn paikallinen ja kansainvälinen lautakunta, josta jälkimmäiseen kuuluu muun muassa YK:n ympäristöohjelman, Unescon ja World Tourism Organization edustajia.

Visit Åland vastaa sertifiointiin liittyvästä yhteistyöstä Ahvenanmaalla yhdessä Interreg Central Baltic -projektin Smart Marinan kanssa. Projektin vetämisestä vastaa Ålands Utvecklings Ab.

– Ahvenanmaan saariston kauniit lahdelmat ja tuhannet saaret houkuttelevat paljon veneilijöitä. Saaristosta suuri osa on yhä koskematonta ja vierasvenesatamat tarjoavat aitoa saaristotunnelmaa. Meille on tärkeää, että kehitämme matkailua kestävällä tavalla, Lundberg toteaa.

Hotelli Gullvivanin vierasvenesataman lisäksi sertifikaatti myönnettiin tänä keväänä Hamnsundetin, Havsviddenin, Jurmon, Kumlingen ja Rödhamnin vierasvenesatamille. Aiemmin ohjelmaan valitut Glada Laxen Karlby, Kastelholma, Kärinsund ja MSF:n vierassatamat saivat pitää sertifikaattinsa myös tänä vuonna.

Blue Flag ja Green Key

Vuonna 1981 perustettu Foundation for Environmental Education (FEE) on voittoa tavoittelematon kansainvälinen kansalaisjärjestö, johon kuuluu 65 organisaatiota 60 jäsenmaassa. Järjestö on myös kehittänyt matkailu- ja majoitusalan yrityksille myönnettävän Green Key -todistuksen, jolla on vastaavat vaatimukset kuin vesistömatkailun Blue Flag -sertifikaatilla. Järjestön päämaja sijaitsee Kööpenhaminassa.

Kansainvälisesti arvostetun Blue Flag -todistuksen on saanut jo yli 4 500 toimijaa lähes 50 maassa. Sertifikaatti voidaan myöntää kestävää veneilyä edistäville vierasvenesatamille, rannoille ja aluksille.

Ahvenanmaalla Green Key -sertifioituja yrityksiä on ollut vuodesta 2014 lähtien.

Sertifikaatit ovat voimassa yhden vuoden kerrallaan, jonka jälkeen niitä voi hakea uudelleen.

Visit Åland
Blue Flag Global

Kuvat: Visit Åland

Lue myös: