Auran Tähti Poikien koulutusalus S/y MERISUSI 50 vuotta – suurten kokemusten Swan

Meripartiolippukunta Auran Tähti Pojat osti pitkän veneprojektin päätteeksi 90-luvun puolessa välissä suomalaisvalmisteisen, jo tuolloin lähes 25 vuotta vanhan Swan 43 -purjeveneen koulutusaluksekseen. Se, että venetyypiksi valikoitui juuri Nautorin Swan ei ollut sattumaa. Nyt aluksen vesillelaskusta tulee kuluneeksi 50 vuotta ja vene elää elämänsä päiviä.

Vuonna 1994 Auran Tähti Poikien pitkän ja monipolvisen veneprojektin päätteeksi unelmat täyttyivät, kun lippukunnalle onnistuttiin hankkimaan Nautorin Swan 43 -purjevene. Veneen valintaan vaikutti erityisesti turvallisuus, Swanit tunnetaan kauneutensa lisäksi kestävinä ja lujarakenteisina veneinä. Vuonna 1971 valmistunut vene oli ehtinyt olla neljällä omistajalla, sen matka oli kulkenut kahdesti Atlantin yli ja sen kyydissä oli matkustanut satoja ihmisiä, joukossa mm. näyttelijä, tuleva Kalifornian kuvernööri Arnold  Schwarzenegger vaimonsa Marian kanssa.

Vuoden 1995 keväällä oopperalaulaja Karita Mattila kastoi aluksen MERISUDEKSI ja sen matka partiolaisten uskollisena kumppanina alkoi. Auran Tähti Pojat on käyttänyt venettä yhteensä 27:nä kesänä. Partiolaiset ovat osallistuneet veneellä arvostettuun Tall Ships´ Racesiin viisi kertaa ja olleet mukana eri leireillä useita kertoja kuten Satahanka -meripartioleirillä kolme kertaa. Merisusi on vieraillut lähes kaikissa Itämeren rannikkovaltioissa, purjehduksilla on ollut mukana kaikkiaan noin 2600 nuorta ja vanaveteen on jäänyt meripeninkulmia kaikkiaan noin 42 000. Merisusi on auttanut muita veneilijöitä suorittamalla hinauksia ja muita avustustehtäviä, viimeisimpänä kahden veden varaan joutuneen pelastaminen syksyllä 2020 kylmällä Airistolla.

Merisusi juhlii 50-vuotista purjehdushistoriaansa

Merisusi, ensimmäiseltä nimeltään Sindbad, laskettiin veteen ensimmäistä kertaa 17.5.1971 Pietarsaaressa. 50 vuotta myöhemmin aluksen kotisatama löytyy Turun Erikvallassa, partiolaisten venesatamassa. Juhlapäiväänsä Merisusi viettää kuten purjeveneen kuuluukin, viemällä vesille innokkaita purjehtijoita ja seikkailunnälkäisiä partiolaisia.

Juhlavuoden kunniaksi merikirjailija Visa Auvinen, Auran Tähti Poika itsekin, on kirjoittanut Merisuden pitkästä ja värikkäästä historiasta kirjan ”Merisusi 50 vuotta – Auran Tähti Poikien uskollinen Swan 43”. Kirjaan on koottu eri tapahtumissa mukana olleiden kertomuksia kokemuksista. Kirjoittajia on yhteensä 10. Kuvia kirjassa on kaikkiaan noin sata, joita on saatu yli 20 partiolaiselta.

Merisudesta kertovan kirjan voi hankkia itselleen Ocean Spirit -myymälästä Turusta 40 euron hintaan. Itse sankaripurjehtijaan tutustuu parhaiten kesällä saariston satamissa ja sen  kauniista muodoista ja kannella häärivistä reippaista nuorista partiolaisista. Partiolaiset esittelevät aina mielellään alustaan kiinnostuneille.

 

Lue myös: