TUKES: Pohjien myrkkymaaleille on tulossa rajoituksia – vaihda jo nyt turvallisempiin menetelmiin

Lähivuosina haitallisimmat myrkkymaalit eli antifouling-valmisteet poistuvat markkinoilta, kun valmisteiden lupapäätöksiä tarkastellaan uudelleen EU:n biosidiasetuksen mukaisesti. Samalla myrkkymaalien käyttäjille tulee tiukat velvoitteet koskien veneiden pohjien puhdistamista, maalausta ja maalin poistoa. Jatkossa nämä toimet tulee tehdä eristetyllä alueella tai läpäisemättömällä kovalla alustalla, josta pesuvedet ja maalijäte kerätään talteen ja puhdistetaan. Pesuvesien ja maalijätteen päästäminen maaperään tai mereen on lainvastaista.

– Nyt on hyvä hetki luopua myrkkymaalien käytöstä ja siirtyä käyttämään vaihtoehtoisia menetelmiä. Myös vaihtoehtoisten menetelmien avulla voidaan tehokkaasti estää eliöiden kiinnittymistä veneen pohjaan. Samalla vältytään myrkkymaalien aiheuttamilta ympäristöhaitoilta, sanoo Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen.

Kaikki myrkkymaalit ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille ja ne aiheuttavat pitkäaikaisia haittavaikutuksia ympäristössä. Antifouling- eli eliönestomaalien sisältämät myrkylliset aineet ovat pysyviä, eivätkä ne hajoa luonnossa. Ne kertyvät sedimenttiin ja sataman maaperään.

Hanninen muistuttaa, että myrkkymaalien käyttö sisävesillä on jo nyt kiellettyä.

Vaihtoehtoja eliönestoon

1. Nosta vene ylös vedestä

Jos venettä säilyttää kuivilla esimerkiksi trailerin päällä, ei pohjan maalaamiselle ole tarvetta. Satamaan tai omaan laituriin voi myös asentaa venenostimia, joiden päällä veneitä voi säilyttää. Venettä ei tarvitse säilyttää jatkuvasti kuivalla maalla, jo ajoittainen veneen nosto ja pohjan kuivuminen estää merirokon kiinnittymisen.

2. Puhdista pohja harjaamalla

Pohjan voi pestä käsin harjaamalla tai harjapesurilla. Harjapesurin pyörivät harjakset irrottavat pohjaan kasvaneen levän ja merirokon toukat. Mekaanisen pesun avulla pohja pysyy puhtaana eikä myrkkymaaleja tarvitse käyttää.

Pohjan puhdistus onnistuu myös laiturilta käsin siihen tarkoitetuilla erikoisharjoilla. Kesästä riippuen 2–3 pesua kauden aikana riittää pitämään pohjan puhtaana merirokosta. Pohjan pesu kannattaa ajoittaa erityisesti heinä-elokuun vaihteeseen, jolloin merirokon toukat yleensä kiinnittyvät veneiden pohjiin.

3. Käytä harjasmattoa

Helppo ratkaisu kölittömille veneille on aisapaikkaan asennettava kölipeite tai harjasmatto, jonka päälle vene ajetaan. Venettä säilytetään peitteen päällä. Kölipeite muodostaa veneenpohjan ja peitteen väliin epäedullisen kasvuympäristön merirokolle ja levälle, jolloin veneen pohja pysyy puhtaana. Osassa peitteitä on lisäksi harjaava pinta, joka irrottaa veneen pohjaan kasvanutta levää ja muuta eliöstöä.

4. Käytä biosiditonta eliönestomaalia

Perinteisille myrkkymaaleille on tarjolla myös vaihtoehtoisia, biosidittomia maaleja. Biosidittomien maalien teho perustuu siihen, että ne muodostavat liukkaan tai kovan pinnan, johon eliöiden on vaikea kiinnittyä. Yleensä ne eivät yksinään riitä pitämään pohjaa puhtaana, vaan niiden rinnalla täytyy käyttää jotain mekaanista puhdistusmenetelmää.

Biosidittomat maalit vaikeuttavat eliöiden kiinnittymistä ja helpottavat pohjan pesua. Tukes suosittaa valitsemaan kovia ja pitkäikäisiä maaleja, jotka kestävät pesua.

Kiinnostuitko: Lue enemmän COMPLETE-pohjamaalitestistä tästä.

 

Kuvat: Tukes, Ruffe.fi


Lue myös: