Vuokraatko venettä vai veneesi – tästä 5+5 vinkit toimivaan vuokraukseen

Veneiden vuokraaminen on helpottunut ja mahdollistaa yhä useammalle mahdollisuuden nauttia veneilystä.

Pandemia-aika on antanut vauhtia veneilyharrastukselle. Samalla se on herätellyt monen kiinnostumaan veneen vuokrauksesta sekä oman veneen antamisesta vuokralle. Onnistuneen vuokrauskokemuksen varmistamiseksi kannattaa ottaa lukuun muutama seikka.

Kesäkuussa 2020 voimaan astuneen vesiliikennelain mukaan miehittämättömänä vuokrattavia veneitä ei enää tarvitse katsastaa eikä niiltä vaadita myöskään CE-merkintää. Tämä on helpottanut oman veneen laittamista vuokralle.

Uusi vesiliikennelaki korostaa sekä veneen vuokralle luovuttavan että sitä kuljettavan henkilön vastuuta. Lain mukaan kaikissa vesikulkuneuvoissa on oltava päällikkö, joka muun muassa vastaa veneen kulusta ja matkustajien turvallisuudesta. Vuokranantaja taas ei saa luovuttaa venettä sellaiselle henkilölle, jolla ei ole sen ohjaamiseen edellytettyä ikää, kykyä ja taitoja.

Vuokranantajan on myös huolehdittava, että vene on kyseiselle vesialueelle ja olosuhteisiin sopiva. Lisäksi hänen tulee antaa vuokralaiselle riittävä opastus sen käyttöön.

– Vuokrauksen yleistymisessä on monia hyviä puolia, kuten se, että omistaja voi vuokratuloilla kattaa veneen ylläpitokuluja, ja useammat pääsevät näin nauttimaan liikkumisesta vesillä. Samalla kannattaa kuitenkin varautua kasvaviin riskeihin. Veneen vuokraaja ei myöskään välttämättä ole ennalta kokenut vesillä liikkuja tai tunne kyseistä vesistöä, mikä korostaa opastamisen merkitystä, sanoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Timo Ekholm.

Veneitä ja vesiskoottereita tarjotaan vuokralle niin perinteisen puskaradion kuin välityspalveluiden kautta. Jos suunnittelee vesikulkupelin vuokrausta, kannattaa ensin vahinkojen varalta varmistaa, että vakuutusturva on kunnossa.

Vuokrattaessa venevakuutus ei ole pääsääntöisesti voimassa, vaan siitä tulee erikseen sopia vakuutusyhtiön kanssa.

– Voisi sanoa, että tyypillinen kesäkuukausina korvaamamme venevahinko on törmäys- tai pohjakosketus, jonka korjaus maksaa runsaat parituhatta euroa. Tämä on hyvä tiedostaa myös venettä vuokratessa, vinkkaa Ekholm.

– Liikenne vesillä on yhteispeliä, ja tätä kannattaa toteuttaa myös vuokrauksessa. Veneen omistajan ja vuokraajan kannattaa ennalta keskustella tarkkaan veneestä ja sen käytöstä, jotta vältyttäisiin ikäviltä yllätyksiltä ja saataisiin ehkäistyä myös onnettomuuksia.

Kokosimme listan asioita, jotka on hyvä muistaa, jos on antamassa tai ottamassa vesikulkuneuvoa vuokralle.
Kun vuokraat veneesi toiselle:
  1. Varmista kunto ja varusteet. Varmista, että vene on luovutushetkellä kunnossa ja täyttää lain turvallisuus- ja varustevaatimukset.
  2. Tutustu vuokraajaan. Tiedustele veneilytaustasta ja -kokemuksesta, kuten esimerkiksi kursseista tai tutkinnoista. Tapaa vuokraaja luovutuksen yhteydessä, jolloin veneeseen ja turvavarusteisiin on mahdollista tutustua yhdessä.
  3. Tarkista vuokraajan ikä. Huomaa, että rekisteröityä moottorivenettä saa kuljettaa 15 vuotta täyttänyt henkilö.
  4. Tee kirjallinen sopimus. Se ehkäisee epäselvyyksiä ja esimerkiksi tilanteita, ettei vuokralainen palaisi takaisin veneen kanssa. Veneen tarkastus on hyvä tehdä vuokrauksen alussa ja lopussa ja katsoa ennen vesille lähtöä yhdessä mahdolliset vanhat naarmut tai kolhut.
  5. Varmista vakuutusturvan riittävyys ja kattavuus. Venevakuutus ei pääsääntöisesti kata vuokraustoiminnassa sattuneita vahinkoja, ellei tästä ole erikseen ilmoitettu ja sovittu vakuutusyhtiön kanssa.
Kun olet vuokraamassa venettä käyttöösi:
  1. Varmista, että vene on luovutushetkellä kunnossa ja täyttää yleiset turvallisuus- ja varustevaatimukset.
  2. Muista, että päällikön roolissa olet vesillä lain mukaan vastuussa veneen ja matkustajien turvallisuudesta eli vastaat, että esimerkiksi pelastusliivit ovat tarvittaessa käytössä.
  3. Varmista vuokraavan tahon luotettavuus. Tee sopimus kirjallisesti. Muista, että sinulla on oikeus saada riittävä opastus veneen turvalliseen käyttöön.
  4. Varmista vakuutusturvan kattavuus. Korvaahan veneen vakuutus myös vuokralaisen käytössä sattuneita vahinkoja? Jos veneen vuokralle ottanut aiheuttaa vesillä ulkopuoliselle vahingon, se voidaan korvata veneen vastuuvakuutuksesta.
  5. Varovaisesti vesillä. Vuokraveneestä tulee pitää huolta kuin omastaan. Veneen vuokranneeseen pätevät vesillä samat säännöt, velvoitteet ja vakuutusehdot kuin veneen omistajaan. Alkoholipitoiset juomat kannattaa jättää rantaan.

Lähde: LähiTapiola

Kuvat: Venemestarin arkisto

Lue myös: