Sähköinen taksivene kokeilussa – Sovelluksella tilattava Callboats liikennöi Helsingissä

Callboats-sähkövenettä kokeillaan kesän aikana pääkaupunkiseudun Merisataman alueella. Aluksen voi tilata sovelluksella mistä tahansa minne tahansa reitin varrella.

Sähköpaatilla pääsee useammasta Merisataman alueen laiturista Harakan saareen sekä Uunisaareen, Sirpalesaaren ja Liuskasaareen.

Merisataman sähköinen Callboats-vene on kokeilu, joka alkaa juhannuksena ja jatkuu elokuun loppuun saakka. Täysin uusi konsepti ei Helsingissä ole: sama yhtiö aloitti vastaavanlaisen veneen liikennöinnin jo viime kesänä Vartiosaaren ja Laajasalon välillä. Nyt Kaivopuistossa pyörivä vene on hieman isompi eli katamaraanimallisen veneen kyytiin mahtuu kaksitoista henkilöä.

Vaikka lautta hyödyntää tilauksissaan mobiiliteknologiaa, kuljettaa sitä yhä perinteiseen tapaan ihminen. Myöhemmin Callboatsin kaavailuissa pääosassa ovat kuitenkin jopa täysin miehittämättömät alukset.

–Tämä on helppo tapa päästä nauttimaan saarista Helsingin edustalla. Reitti muodostaa niin sanotun multi pick up -alueen, jossa kyydin voi tilata haluamiensa laitureiden välille reitin varrella. Vene poimii samaan suuntaan menevät asiakkaat kyytiin sovitussa aikaraamissa. Tämä vastaa taksivenepalvelua venebussin hintaan, sanoo Callboatsin toimitusjohtaja Peter Ostberg.

Merisataman kokeilu tukee osaltaan Helsingin kaupungin merellistä strategiaa, joka tähtää saariston saavutettavuuden parantamiseen ja sen  palveluiden kehittämiseen.

– Kaupunki haluaa olla osaltaan mukana tukemassa sähköiseen vesiliikenteeseen siirtymistä. Vesiliikenteen toimijoille voidaan jakaa tällaisten kokeilujen pohjalta kokemuksia ja tietoa tulevia kalustopäätöksiä ajatellen.

Nykyaikaisella sähköveneellä liikkuminen on jo itsessään kokemus – jo sen vuoksi kannattaa ottaa tänä kesänä kutsuvenekyyti vaikkapa Uunisaareen”, vesiliikenneasiamies Tapio Rossi Helsingin kaupungilta toteaa.

Callboats-sovellus ladataan Google Playsta tai App Storesta. Matkan voi maksaa sovelluksessa. Matkan hinta muodostuu aloitusmaksusta 2,5 euroa ja matkustettujen kilometrien perusteella kertyvästä maksusta (1,20 euroa/km, lyhyistä matkoista lisämaksu on 0,20 euroa). 7-17-vuotiaat matkustavat puoleen hintaan ja sitä nuoremmat ilmaiseksi. Matkan voi maksaa myös pankki- ja luottokorteilla veneessä, jolloin hintaan lisätään pieni palvelumaksu.

Merisataman alueella olevat muut vesiliikenteen palvelut jatkuvat kokeilun aikana normaaliin tapaan.

www.callboats.com

Lue myös: