Stoppia mikromuoveille – Ilmianna rantojen muovipelletit!

Oletko havainnut merenrannalla pikkuruisia muovirakeita? Niiden ei pitäisi olla siellä. Suomen ympäristökeskus (Syke) ja WWF pyytävät havaintoja pellettien esiintymisestä luonnossa.

Muovigranulaatteja tai kansanomaisemmin sanottuna muovipellettejä valmistetaan Suomessa sekä kotimaassa käytettäväksi että vientiin. Niitä myös tuodaan tänne muista maista, yleensä satamien kautta. Suomen alueella vuosittain kuljetettavien pellettien määrä liikkuu useissa miljoonissa tonneissa.

Vaikka kestomuovituotteiden raaka-aineesta mitään ei saisi hävitä matkalla, löytyy muovipellettejä kuitenkin paljon Suomen rannoilta. Niitä on kerätty muun muassa Hangosta 11 000 kappaletta ja arvio liikkuu sadoissa tuhansissa.

Mereen päätynyt mikromuovi päätyy usein merieläinten ruoaksi.

– Pellettien ympäristövaikutuksia ei juurikaan ole tutkittu. Tiedämme kuitenkin, että pelletit, samoin kuin muutkin meriympäristön mikromuovit, voivat kerryttää pinnalleen haitallisia aineita huomattavasti ympäröivän veden pitoisuuksia enemmän. Siten ne toimivat myrkkyaineiden siirtymäalustana eliöiden elimistöön, kertoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Anna Soirinsuo.

– Esimerkiksi kalat ja merilinnut voivat erehdyksessä niellä pellettejä.

Ympäristöön päätyneiden pellettien määristä ja levinneisyydestä Suomen rannikolla ei ole kattavaa tietoa.

– Vapaaehtoisten avulla me olemme saaneet tietoa siitä, että muovigranulaattia on pitkin Suomen rannikkoa. Asiaa ei kuitenkaan ole vielä systemaattisesti selvitetty, sanoo johtava tutkija Outi Setälä Sykestä.

Outi Setälän mukaan kesän aikana kerättävien tietojen avulla on tarkoitus selvittää ongelman laajuutta, pellettien päästölähteitä ja kulkeutumisreittejä, sekä suunnitella jatkotoimia, joiden avulla pellettien pääsyä luontoon voitaisiin vähentää.

Pellettihavainnot voi ilmoittaa Suomen ympäristökeskuksen kansalaishavaintolomakkeella. Muovipellettien lisäksi lomakkeella voi ilmoittaa havaintonsa myös muista roskista.

 

Teksti: Merja Peiju Metsätaival

Kuva: Roosa Kajander, WWF

Lue myös: