Pelasta Itämeri -palkinto Seaboost Oy:lle ja Loviisan Veneveistämölle

Pelasta Itämeri -palkinto jaettiin tänä vuonna kahden tahon kesken. Molemmat ovat tehneet merkittävää työtä ja innovoineet vaihtoehtoja veneiden pohjissa käytettäville myrkkymaaleille.

Seaboost Oy on suomalaisen Christian Feodoroffin perustama yritys ja heidän kehittämä Powerbrush puhdistaan veneen pohjat liasta, limasta ja näkistä. Laite sopii kaikentyyppisille veneille ja se kykenee puhdistamaan jopa neljä metriä leveitä veneitä sekä myös kölillisiä veneitä. Heidän luoma Seaboost eliöneston ekosysteemi koostuu tehokkaista pohjaharjoista, kelluvasta harjasmatoista ja myrkyttömistä eliönestopinnotteista, jotka on kehitetty turvallista mekaanista puhdistusta varten.

Loviisan Veneveistämö on perheyritys ja yksi Suomen vanhimpia telakoita. Se on yli 40 vuoden toimintansa aikana määrätietoisesti kehittänyt toimintatapojaan ympäristöystävällisiksi. Jo noin kymmenen vuotta sitten, jolloin ensimmäisiä kertoja ryhdyttiin kiinnittämään huomiota myrkkymaalattujen veneiden pohjien pesuvesiin, Loviisan Veneveistämö investoi ympäristön huomioonottavaan veneiden pohjanpesupaikkaan.

Veneen pesu tapahtuu päällystetyllä alustalla, josta pesuvesi kerätään eräänlaiseen pesuränniin. Rännissä vettä painavampi aines, muun muassa maali, merilevä ja näkit, kerääntyy rännin porrastettuihin lokeroihin ja vesi valuu eteenpäin erottimen kautta välikaivoon, josta se johdetaan suodatus-soran kautta erillissuodattimiin ja loppu vesi puretaan sorapenkkiin. Vesiränni tyhjennetään kerran vuodessa ja aines säilytetään kunnes se on kuivunut ja toimitetaan jälkikäsittelyyn. Myrkyllisiä aineita, joita meren rannikolla veneissä on käytetty, ei ole Loviisan Veneveistämöltä päässyt mereen enää moneen vuoteen.

Lisäksi kunniamaininnan sai Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Oskari Hanninen, koska hän on Jo monen vuoden ajan tehnyt arvokasta ja ymmärrettävää viestintää aiheeseen liittyen.

Kolmatta kertaa jaettava 5 000 euron rahapalkinto annetaan vuosittain yritykselle, yhteisölle tai ihmiselle, joka on kehittänyt innovaation, joka vaikuttaa merien, erityisesti Itämeren puhtauteen, tuo Suomen cleantech-alalle positiivista imagoa ja josta voi keittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote.  Suomen Messusäätiö jakaa palkinnon yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin, John Nurmisen Säätiön ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa.  Palkittavasta on voinut lähettää ennakkoon ehdotuksia.

Lue myös: