Veneilykaupungit Hanko ja Inkoo näyttävät mallia

Veneily ja vesitaidot ala-asteen oppiaineeksi. Hangon ja Inkoon alakouluissa ryhdytään virallisena oppiaineena tutustumaan veneilyyn ja turvalliseen vesillä liikkumiseen ensimmäisinä Suomessa.

Hangon kaupungin ja Inkoon kunnan yhteiskuntavastuulliset toimijat ovat tehneet päätöksen rahoittaa monimuotoista vesillä liikkumista opettavat Vilskettä Vesillä -lukukirjat ja Aalloille-opetuspelit jokaiseen alakouluun.

− Tämä on fantastinen juttu Hangon kaupungille, että kaikki meidän lapsemme pääsevät opettelemaan veneilytaitoja ihan pienestä pitäen. Se mahdollistaa systemaattisen ja vastuullisen opetuksen myös ilman opettajan omaa veneilyosaamista, Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell toteaa.

− Kolmevuotinen Vilskettä vesillä -luokkalukukirjahanke tarjoaa alakouluille yhtenäiset, korkealaatuiset ja monikäyttöiset oppimateriaalit. Luokanopettajien on helppoa hyödyntää näitä opetusvälineitä luontevasti esimerkiksi vesiympäristöopin yhteydessä ja käsitellä aihetta monesta näkökulmasta eri oppitunneilla, hankkeen lähettiläs, kertoo kansanedustaja Sari Multala.

− Näin tärkeän oppiaineen ja elämän perustaitojen opetus ei saa olla koulun varallisuudesta tai luokanopettajan omasta veneilyosaamisesta kiinni, toteaa oppimateriaalin tuottanut tietokirjailija Lissu Suursalmi.

Perusopetuksen opetussuunnitelmassa (OPS16) alakouluja velvoitetaan varmistamaan muun muassa lasten alkeisuimataito, pelastautumaan vedestä ja muita turvallisen vesillä liikkumisen perusteita.

– Ilman vankkaa yhteistyökumppaniverkostoa ja vastuullisia, yhteiskuntamme kehittämistä tukevia yrityksiä tämä olisi ollut mahdotonta toteuttaa, tietokirjailija Suursalmi vakuuttaa.

Oppimateriaalin kouluille lahjoittivat:

Hangon kaupunki, AG Marine Group Oy, Hangon Auto- ja Venetalo Oy, Oy Hanko Boat Yard Ab, Hangö Udds Segelsällskap rf, Hangö segelförening rf, HSF Marine Oy Ab ja Oy Itämeren portti – Östersjö Port Ab, Gripmarine Oy Ab, MainServ Oy, Oy Mekaniska Marin Ab, RavintolaScola, Barösund Boden ja Kauppakeskus Strand.

 

Teksti: Merja Peiju Metsätaival
Kuva: vaahtopaat.fi

Lue myös: