Eduskuntaan perustettiin Saaristomeriryhmä

 

Eduskuntaan on perustettu Saaristomeren tilan parantamiseen keskittyvä puoluerajat ylittävä työryhmä. Ryhmässä on perustajajäseninä kansanedustajia kaikista yhdeksästä eduskuntapuolueesta.

– Meidän tehtävämme on pitää yllä painetta, ettei Saaristomeren saaminen pois ongelmien hotspot-listalta vuoteen 2027 mennessä jää julistukseksi, vaan sen eteen tehdään koordinoidusti töitä ja asetetaan mitattavat välitavoitteet. Emme tarvitse syyllisiä ja vastakkainasettelua vaan ratkaisuja. Kun ravinteet saadaan kiertämään mereen valumisen sijaan, myös ravinnontuotannon asemaa ja kotimaisuusastetta voidaan parantaa entisestään, Saaristomeri-ryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.

Sanna Marinin hallitus on asettanut tavoitteekseen Saaristomeren valuma-alueen ravinnetilanteen muuttaminen siten, että alue poistuu HELCOMin hotspot-listalta vuoteen 2027 mennessä. Tavoitteen toteuttamiseksi hallitus on perustanut Saaristomeri-ohjelman, ja tämän puitteissa toimivan Saaristomeriryhmän.
Saaristomeriryhmä valitsi puheenjohtajakseen kansanedustaja Kai Mykkäsen (kok) ja varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannan (sd).

– Monista toimenpiteistä huolimatta Saaristomereen valuu edelleen enemmän ravinteita kuin meri pystyy niitä poistamaan. Näin ollen rehevöityminen voimistuu ja pysyy yllä. Pahimmillaan tämä johtaa meren pohjan ja sen eliöstön kuolemaan. Tämän vuoksi tarvitsemme lisää toimia ja yhteistä poliittista tahtoa Saaristomeren tilanteen parantamiseksi. Tätä nyt perustettu ryhmämme tulee yhdessä edistämään, ryhmän varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta toteaa.

Ryhmän perustajajäseniä ovat Kai Mykkäsen, Eeva-Johanna Elorannan lisäksi Joakim Strand, Sandra Bergqvist, Aki Linden, Eva Biaudet, Johan Kvarnström, Vilhelm Junnila, Saara-Sofia Siren, Sari Multala, Ilkka Kanerva, Tiina Elo, Eeva Kalli, Mai Kivelä, Antero Laukkanen, Satu Hassi, Anders Adlercreutz, Harry Harkimo ja Juha Sipilä.

 

• Teksti: Fredrik Eriksson
• Kuva: Helsingin kaupunki

Lue myös: