Talviaikaisia kunnostuksia

Veneilykausi on lähes veneilty, mutta onneksi talvenkin aikana löytyy sopivia kunnostuskohteita. Kalsean muovilattian peittävä puuritilä kohottaa kummasti wc-tilan ulkonäköä. Ihan oikean tiikkilattian rakentaminen on varsin kallista puuhaa, siksi valaitsimme tällä kertaa puutrallit, joita käytetään yleisesti ulkotiloissa ja parvekkeilla. Tiikistä ja muista kosteisiin tiloihin soveltuvista puulajeista valmistettuja puutralleja myydään pääsääntöisesti rauta- ja puutarhamyymälöissä.

Päädyimme ratkaisuun, jossa pakkaus sisälsi kuusi kappaletta 30 x 30 sentin trallia. Puutrallit ovat pohjastaan muovitettuja, mikä tarkoittaa, että ne nousevat noin sentin vessan lattiasta, jolloin esimerkiksi lavuaarista räiskyvä vesi ohjautuu trallin alle eikä puuosa seiso märän päällä.

Trallit on helppo nostaa pois siivotessa ja huuhtoa puhtaaksi vaikkapa istuinkaukalossa, jos wc:ssä ei ole lattiakaivoa. Itse muovilattiahan puhdistuu kätevästi vaikkapa sienellä ja lämpimällä vedellä.


Mittaa wc:n lattian pinta-ala.


Tähän kohteeseen menee 24 kappaletta 30 x 30 sentin trallilevyä.


Valmista kartonkimalli. Kartonkia on helpompi leikata ja kaikki mahdolliset kulmat ja pyöristykset saadaan oikeaan muotoon. Varmista myös, onko seinissä on kallistuksia, ettei tule valmiin trallin kanssa yllätyksiä. Merkitse yläpuoli kartonkiin selvästi.


Asettele trallit peittämään koko mallineen alue. Nyt on tehtävä päätös trallien rimojen suunnasta, pitkittäin vai poikittain. Merkitse tralleihin sahauskohdat. Ennen piirtämistä merkitse trallien keskikohta lattian keskelle, niin että vasen ja oikea laita näyttävät samankokoisilta. Näissä trallipalasissa on muovipohja, joten kiinnitä palaset yhteen kiinnikkeistä ennen piirtämistä. Näin sahaus menee oikein heti alusta alkaen.


Aseta sitten trallit mallineen päälle ja tarkista tulos. Viimeistele reunat hiomalla.


Kiinnitä trallit toisiinsa pakkauksen muovilukitsimilla. Varaudu käyttämään vasaraa.


Kylläpä näyttää hyvältä, kun trallit ovat paikoillaan! Muista öljytä tralli, niin saat reilusti lisää käyttöikää.

Juttu on lyhennelmä artikkelista Tee itse tiikkitralli veneen toilettiin 11–12/2018

Lue myös: