Saaristolääkärien uusi lääkäriasema

Saaristolääkärit avaavat helmikuussa uuden lääkäriaseman Helsingin Lauttasaareen. Lääkäriasema toimii uusimaalaisten veneilijöiden sekä ”Larun” omana lääkäriasemana. Kaksi ensimmäistä viikkoa lääkäriasema toimii pop-up rokotuspisteenä, jolloin rokotuksiin pääsee ilman ajanvarausta ja lääkärivastaanotot alkavat 11.2.2022. Täysimittaiset laboratoriopalvelut avautuvat myös helmikuun aikana.

Saaristolääkärit Oy on tunnettu lääkärivenepalvelustaan ja punkkibusseista. Marino Rocca -lääkärivene aloitti toimintansa Saaristomerellä jo 2003 ja kesäkaudella 2021 kaksi lääkärivenettä hoiti asiakkaita. Lääkärivenepalvelulla on kesäisin Saaristomeren alueella Drive-in vastaanottoja vierassatamissa sekä he ovat tehneet tarvittaessa myös kotikäyntejä. Nyt palveluita saa myös Lauttasaaressa.

Saaristolääkäreiden lääkärikeskus on tarkoitettu kaikille vauvasta vaariin, mutta he huomioivat veneilijät erityisryhmänä ja osana siitä on ennaltaehkäisevä terveydenhoito ja veneilijän turvallisuus. Kippari voi viedä miehistön veneilijöiden terveystarkastukseen eli ”Fit to Sail” tarkastukseen, jossa kipparin ja miehistön kuntokartoitus tehdään hyvissä ajoin ennen veneilykauden alkua. Laajimmillaan kyseinen terveystarkastus sisältää merimieslääkärin tekemän terveystarkastuksen, ekg- ja laboratoriotutkimuksineen sekä veneen turvallisuustarkastuksen ja ensiapupakin päivityksen. Lääkäriasemalta löytyy apu myös vapaa-ajan tapaturmien hoidoitoon.

Koska veneilijät altistuvat UV-säteilylle merellä, niin Saaristolääkärit käynnistävät myös pattipoliklinikka -toiminnan. Erikoislääkärille voi tulla näyttämään luomia ja muita ihomuutoksia ja kuukausittain järjestetään ilmaiset Pattipäivät, joiden aikana ihomuutoksia pääsee näyttämään yleis- ja erikoislääkäreille ilmaiseksi.

Punkkien levittämien tautien diagnostiikka ja hoito on Saaristolääkäreiden keskeistä osaamisaluetta ja Lauttasaaren lääkäriasemalta löytyy laaja valikoima laboratoriotutkimuksia tälle aihealueelle. Asemalla on myös mahdollisuus tutkia jo annettua rokotussuojaa, etenkin jos ei ole tarkkaa tietoa montako rokotusta ja milloin on otettu tai kun halutaan varmistaa rokotteesta syntynyt suojateho ennen kesäkauden alkua, jos retket suuntautuvat korkean TBE-riskin alueelle.

Lääkäriasema sijaitsee Helsingin Lauttasaaressa, HSK:n rannassa Vattuniemen Puistotie 1 A. Autopaikkoja löytyy ja veneilijöille on varattu laituripaikka lääkäriasemalla asioinnin ajaksi aivan lääkäriaseman sisäänkäynnin välittömään läheisyyteen. Aseman koordinaatit ovat 60° 08,97′ N, 24° 53,51′ E

Lue myös: