Vesikulkuneuvojen määrä rekisterissä kasvaa

Veneet vaihtavat yhä useammin omistajaa

Veneily on kasvattanut suosiotaan korona-aikana, mikä näkyy myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin liikenneasioiden rekisterissä vesikulkuneuvojen määrän kasvuna. Vuoden 2022 alussa rekisterissä oli yhteensä 231 599 vesikulkuneuvoa. Rekisterissä olevien veneiden määrää lisää uusien veneiden myynti ja käytettynä maahantuodut veneet.

Yleisin vesikulkuneuvotyyppi rekisterissä on moottorivene, ja niitä on rekisterissä 88 %. Vaikka uusia purjeveneitä on viime vuosina myyty vähän, rekisterissä toiseksi yleisin venetyyppi on purjevene. Vesikootterien suosio on kasvanut voimakkaasti ja niiden osuus uusista myydyistä vesikulkuneuvoista on noin neljännes.

– Vesikootterien osuus kaikista rekisteröidyistä vesikulkuneuvoista onkin lisääntynyt, ja tällä hetkellä ne ovat kolmanneksi yleisin vesikulkuneuvotyyppi rekisterissä. Kehityksen jatkuessa nykyisenä vesiskoottereita on pian vesiliikenteessä yhtä paljon kuin purjeveneitä, kertoo erityisasiantuntija Mika Idman.

Kaavio 1: Vesikulkuneuvot tyypeittäin 2020–2022

Eniten veneitä rekisteröity Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen – käytettyjä veneitä tuodaan erityisesti Ruotsista

Eniten veneitä on rekisteröity Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen. Näissä maakunnissa on myös suurin osa rekisteröidyistä purjeveneistä. Muissa manner-Suomen maakunnissa moottoriveneiden jälkeen vesiskootteri on seuraavaksi suosituin kulkupeli vesillä liikkumiseen.

Kaavio 2: Rekisterissä olevat vesikulkuneuvot maakunnittain 1.1.2022

Vuoden 2021 aikana venerekisterissä on ryhdytty seuraamaan tarkemmin sitä, mistä maasta veneet on tuotu Suomeen. Rekisteritiedon perusteella noin 350 käytettyä venettä on tuotu viime vuonna muista maista Suomeen. Puolet veneistä tuodaan Ruotsista. Myös Virosta, Saksasta, Alankomaista ja Norjasta tuotiin useita kymmeniä käytettyjä veneitä.

Käytettyjen veneiden kauppa voimissaan

Rekisteröityjen veneiden määrän kasvu ja lisääntynyt kiinnostunut veneilyyn on lisännyt myös käytettyjen veneiden kauppaa. Omistajanvaihdosten määrä kasvoi erityisesti vuonna 2020, ja viime vuonna määrä pysyi aiempaa korkeammalla tasolla.

– Arvioisin, että rekisteriin merkityt omistajanvaihdokset kuvaavat kaupan volyymin kehitystä melko hyvin, vaikka rekisteristä puuttuvatkin pienimmät veneet, Idman sanoo.
Veneiden rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä tai vähintään 15 kW:n (n. 20,4 hv) moottorilla varustettuja vesikulkuneuvoja.

Kaavio 3: Vesikulkuneuvojen omistajavaihdokset 2017–2021 vesikulkuneuvotyypeittäin

Lukumäärällisesti moottoriveneet vaihtavat eniten omistajaa. Tilaston mukaan noin 10 % moottori- ja purjeveneistä vaihtaa omistajaa vuoden aikana.

Vesiskoottereissa omistajanvaihdoksia tehdään paljon suhteessa niiden kokonaismäärään rekisterissä. Vesiskoottereissa arviolta neljännes vaihtaa omistajaa vuoden aikana. Sama vesikulkuneuvo saattaa vaihtaa useamman kerran omistajaa vuoden aikana.

Ensirekisteröintejä ei lasketa mukaan omistajanvaihdoksiin.

Digikaista: Oman vesikulkuneuvon palvelut

Lisätietoa venerekisteröinnistä

Vesikulkuneuvojen ensirekisteröinnit 2021

Teksti: Jan Sjölund

Kuva: Finnboat / Kari Wilen

Lue myös: