Vesille lasku lähenee

Uudessa Venemestari-lehdessä maalataan veneen pohjaa ja uusitaan runkoraitoja. Kun vene on valmis, se lasketaan vesille. Toisille se tapahtuu heti jäiden lähdön jälkeen ja toisille juuri ennen juhannusta. Kaikki kuitenkin haluavat saada veneensä vesille.

Kevätkunnostuksen tarkistuslistasta voi tehdä periaatteessa kuinka pitkän tahansa. Voit aina olla tarkempi, puhdistaa paremmin, vahata vielä kerran, vaihtaa enemmän kuluneita osia ja tarkistaa kaiken vielä kerran. Mutta jos aikaa on rajallisesti, on tehtävä tärkeimmät asiat ensin. Tässä tarkistuslistassa ennen vesillelaskua on huomioitu tärkeysjärjestys.

ENNEN VESILLELASKUA

Tärkeintä
– Poista peitteet.
– Pese vene. Käytä haaleaa tai lämmintä vettä. Pehmeä sieni ja tehokas pesuaine, joka tehoaa rasvaan ja likaan, mutta ei ole liian vahvaa. Aloita ylhäältä kannelta ja työskentele alaspäin pitkin runkoa. Ole varovainen tiivistysmassojen kohdalla.
– Huuhtele pohja.
– Jos kyljet ovat kohtuullisen puhtaat, riittää että kiillotat pinnat kertaalleen kiillotusaineella tai yhdistelmävahalla.
– Jos pohjasta löytyy kasvustoa kuten näkkejä, pitää ne raaputtaa pois.
– Huolehdi pohjan kunnosta ja paranna pohjan maalausta tarvittaessa. Tai jätä pohja maalaamatta ja sen sijaan pese pohja säännöllisin väliajoin kauden aikana, jos se on käytännössä mahdollista.
– Tarkista kaikki läpiviennit.

Läpivienneistä lisää lehdessä 4/2022

Moottori
– Tarkista letkut. Kumiletkut voivat kuivua ja murtuilla. Vaihda tarvittaessa.
– Tarkista ja vaihda tarvittaessa siipipyörä eli impelleri.
– Vaihda öljyt ja suodatin, jos et tehnyt sitä syksyllä.
– Tarkista ilman- ja polttoainesuodatin ja vaihda tarvittaessa.
– Tarkista anodit ja vaihda tarvittaessa.
– Tarkista potkuriakselin kunto
– Asenna potkuri ja tarkista että kaikki lavat ovat kunnossa ja hyvin kiinni.
– Tarkista jäähdytysjärjestelmä. Vaihda glykoliseos tarvittaessa.

Tarkista siipipyörä ja vaihda se tarvittaessa.

Jos ehdit
– Katso että runko ja kansi ovat kunnolla puhtaat. Rungon kyljet voi pestä painepesurilla tai käsin. Huomaa että tiivistysmassa-alueet ovat herkempiä, joten ole varovainen painepesurin kanssa tai käytä tavallista harjaa.
– Valitse pesuaine sen mukaan kuinka likainen vene on. Sen pitää tepsiä likaan, mutta olla samalla niin hellävarainen kuin suinkin.
– Puhdista tiikkikansi ja muut tiikkiosat. Käytä mieluiten mäntysaippuaa, haaleaa vettä ja pehmeää juuriharjaa. Pese puun syiden suuntaan.
– Hio rungon pinta. Vahvemmat aineet ovat tehokkaampia, mutta hiovat myös samalla rungon pintaa.
– Kiillota pinta käsin tai kiillotuskoneella.
– Vahaa runko, että se saa suojaavan kerroksen.
– Puhdista pohja ja raaputa pois kaikki kasvusto kuten näkit.
– Hio hieman kevyesti vanhaa pohjamaalia. Tasoittamalla pinnan ja poistamalla kaiken irtoavan saat hyvän alustan uudelle pohjamaalille.
– Maalaa pohja.
– Tee perusteellinen moottorihuolto, tarkista esimerkiksi vaijerit, hihnat ja hallintalaitteet.
– Tarkista vetolaitteen öljy ja vaihda tarvittaessa.

Kansiliittimien kunto on hyvä tarkistaa ennen kautta.

Ylimääräiset
– Puhdista runko ja kansi perusteellisesti. Aloita ylhäältä ja etene alaspäin.
– Rungon syväpuhdistus voi olla joskus hyvä aloittaa kliinerillä. Se on eräänlainen rungon puhdistaja ilman hiovia ainesosia ja poistaa likaa sekä värivirheitä.
– Hio sopivalla aineella. Vanhempi ja kulunut runko voi tarvita ronskimpaa hiontaa tai jopa uuden maalauksen.
– Vahaa vähintään kahdesti saadaksesi pinnan kiiltämään ja suojan koko kaudelle.
– Työstä joka kerros huolellisesti ja käytä sopivia erikoisaineita joka kohteessa hiottaessa, kiillotettaessa ja vahauksessa.
– Käsittele kaikki pinnat kannella samoin kuin rungossa.
– Jos tiikki näyttää kulahtaneelta, voit hioa sen. Huomaa että uusien veneiden tiikkipinnat ovat ohuita, joten hionnan tulee olla varovaista.
– Käytä tiikkiin jotakin käsittelyä. Tiikkiöljy on tavallisin.
– Korjaa kaikki pienet vauriot pohjassa ennen sen maalaamista. Hio vaurion ympäriltä ja levitä epoksikerros. Vanhemmissa veneissä voi tarvita 6–7 kerrosta epoksiprimeriä jotta päästäisiin hyvään lopputulokseen.
– Puhdista dieseltankki.

Juttu on lyhennelmä artikkelista Kevätkunnostus ja työlista lehdessä 5/2020. Artikkelissa lista jatkuu aiheilla vesille laskun yhteydessä ja vesillelaskun jälkeen. Venemestarin numerosssa 5/2022 tulee myös lisää asiaa vesillelaskusta, mutta siitä myöhemmin.

Lue myös: