Kewatecilta tutkimusvene Huippuvuorille

Suomalainen Kewatec on toimittanut maailman pohjoisimpaan yliopistoon Huippuvuorille 14-metrisen työ- ja tutkimusveneen. 

Serecraft S14 kuljetettiin ensin Porvoosta maanteitse Tromssaan, josta kuljetus jatkui merirahdilla Huippuvuorten Longyearbyeniin. Venettä käytetään työhön ja tutkimukseen maailman pohjoisimmassa yliopistossa, Huippuvuorten yliopistokeskuksessa (UNIS).

Tutkija Hanna Resvollin mukaan nimetyssä 14,2 metriä pitkässä ja 4,2 metriä leveässä Serecraft S14 :ssa on kaksi 509-hevosvoimaista Yanmar-moottoria. Ympäristönsuojelun edelläkävijä Resvoll oli ensimmäinen naispuolinen arktinen tutkija Huippuvuorilla vuonna 1907. 

Jäisiin olosuhteisiin ja arktiseen ilmastoon tehdyn veneen koulutus ja käyttöönotto ovat parhaillaan käynnissä. Olosuhteet ovat olleet erinomaiset veneen testaamiseen: lämpötila on ollut -7° ja -18°C välillä ja aallokko on ollut jopa 3 metristä.

Lue myös: