Saaristomeripalkinto 2022 Saariston Rengastielle

Perinteinen Saaristomeripalkinto myönnettiin Saariston rengastielle ja rengastien kuntien, Paraisten, Naantalin, Turun, Kustavin, Maskun, Taivassalon ja Kaarinan matkailumarkkinoinnista vastaaville. Palkinnon saaja julkistettiin perjantaina Naantalin Venemessujen avajaisten yhteydessä.

Naantalin Venemessujen toimitusjohtaja Tuomas Levanto kertoi palkinnon myöntämisen perusteluissa, että Rengastien pitkäaikainen kehittämistyö ja markkinointi on luonut vahvan ja tunnetun matkailutuotteen.

– Saariston rengastie mahdollistaa vuosittain kymmenille tuhansille matkailijoille ikimuistoisia kokemuksia maailman kauneimmassa saaristossa. Rengastie ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, vaan kokonaisuus, jonka olemassaolo vaatii paljon töitä. Rengastien kehittäminen on tärkeää myös lukuisalle joukolle saariston yrittäjiä, sanoi Naantalin Venemessujen toimitusjohtaja Tuomas Levanto palkinnon perusteluissa.

Saariston rengastie syntyi vuonna 1996 kolmevuotisena yhteistyöhankkeena, jonka tarkoituksena oli edistää saaristoalueen matkailua sekä parantaa saariston sisäisiä ja mantereen välisiä yhteyksiä ja saavutettavuutta

– Tässä olemme hyvässä yhteistyössä ELY-keskuksen ja reitin kuntien kanssa viime vuosina onnistuneet erittäin hyvin. Saariston rengastien pyöräilijämäärä on enemmän kuin tuplaantunut neljässä vuodessa ja Pienen Rengastien pyöräilijämäärä on samana aikajaksona melkein kolmikertaistunut. Rengasteiden kokonaiskävijämäärä vuonna 2021 oli 58 700. Ensimmäisinä vuosina reitin kiersi noin 5000 kävijää vuosittain, kertoo palkintoa vastaanottanut Paraisten matkailupäällikkö Benjamin Donner.

Rengastiet ovat Donnerin mukaan saaristokaupunki Paraisille ja monelle muulle reitin varrella olevalle kunnalle tärkein ja tunnetuin matkailutuote. Hän pitää tärkeänä rengastiematkailun kasvattamista kestävällä tavalla, muun muassa pidentämällä sesonkia ja siten tasoittamalla kävijämääriä.

– Toinen saaristolle erittäin tärkeä tavoite on edelleen parantaa rengasteiden turvallisuutta ja saavutettavuutta. Etenkin pyöräteiden rakentamisessa ja laivayhteyksien parantamisessa tarvitsemme kipeästi valtion ja politiikkojen tukea. Nämä investoinnit maksavat, mutta ovat ehdottoman tärkeitä, jotta nämä rengasteiden kunnille erittäin tärkeät reitit toimisivat myös tulevaisuudessa ja loisivat tarvittua elinvoimaa, Donner toteaa.

Saaristomeripalkinto myönnetään vuosittain taholle, joka omalla toiminnallaan on edesauttanut saariston olosuhteiden kehittymistä. Aikaisemmin palkinto on myönnetty mm. Venepoliisille, Pidä Saaristo Siistinä ry:lle, Baltic Sea Action Groupille, Metsähallitukselle ja Facebookin Saariston Satamat -ryhmän ylläpidolle.

Naantalin Venemessut jatkuvat Naantalin rannassa sunnuntaihin 29.5. saakka. Yleisöllä on messuille vapaa sisäänpääsy.

Lue myös: