Uusi kelluva imutyhjennyslaite Espooseen

Pidä Saaristo Siistinä ry on sijoittanut uuden ponttoonimallisen imutyhjennyslaitteen pääkaupunkiseudun veneilijöiden käyttöön. Uusi imutyhjennyslaite ponttonilaiturin tapainen ratkaisu, joka koostuu tankista ja sen päälle rakennetuista laiturikannesta ja pumppuasemasta. Siihen voi tarvittaessa kiinnittyä useampikin vene samanaikaisesti.

Espoon Käärmesaareen sijoitettuun laitteeseen mahtuu noin 12 kuutiota käymäläjätevesiä Jos tämä määrä käymäläjätevettä päästettäisiin suoraan vesistöön, se voisi tuottaa märkäpainoltaan 6000 kg levää.

– Olemme iloisia, kun voimme vastata veneilijöiden toiveisiin myös pääkaupunkiseudulla. Kiitos uudesta imutyhjennyslaitteesta kuuluu sen hankinnan rahoittaneelle Weisell-säätiölle, sijoituspaikan mahdollistaneelle Espoon kaupungille sekä laitteen tyhjennyksestä ja huollosta jatkossa vastaavalle Helsingin kaupungille”, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski.

Käymäläjätteet rehevöittävät vesistöjä

Veneilijöiden käymäläjätteet aiheuttavat pistekuormitusta erityisesti satamissa ja matalissa lahdissa. Virtsa sisältää runsaasti typpeä ja fosforia, ja uloste lisäksi myös bakteereja. Veneilijän on tärkeää tiedostaa oma roolinsa vesistöjen rehevöitymisongelmassa ja osata toimia ennaltaehkäisevästi tyhjentämällä veneensä septitankin imutyhjennyslaitteen avulla.

Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on yhteensä noin 30 imutyhjennyslaitetta Suomen vesistöalueilla. Kaikki imutyhjennyslaitteet ja muut ympäristöä säästävät Roope-palvelut löydät mobiiliystävälliseltä Roope-kartalta: roopekartta.fi.

Roope-palveluiden käyttäjien toivotaan olevan yhdistyksen jäseniä, sillä palveluja ylläpidetään muun muassa jäsenmaksuilla. Liity jäseneksi: pidasaaristosiistina.fi/liityjaseneksi.

Lue myös: