Tapio Lehtinen starttaa jälleen sunnuntaina maailman haastavimmalle purjehdukselle

Tapio Lehtinen starttaa ensi sunnuntaina revanssihengessä maailman haastavimpaan yksinpurjehduskilpailuun. Golden Globe Race starttaa Ranskan Les Sables-d’Olonnen satamasta 4.syyskuuta. Kilpailussa purjehditaan yksin maapallon ympäri ilman pysähdyksiä ja modernia teknologiaa.

Lehtinen (64) purjehti kisan ensimmäistä kertaa vuonna 2018–2019 ja hänestä tuli purjehdushistorian kuudes ihminen, joka on selvittänyt tämän maailman pisimmän ja yksinäisimmän purjehduskilpailun lähdöstä maaliin. Ensimmäisestä kilpailusta on otettu opiksi ja Asteria-veneessä on nyt valtamerikelpoinen pohjamaali, parempi tuuliperäsin, uusia purjeita ja vähemmän painoa.

Kilpailuun on starttaamassa 16 venettä ja purjehtijaa. Haastava reitti kulkee Ranskan Sables-d’Olonnesta Kanariansaarten kautta Hyväntoivonniemen ympäri Australiaan ja sieltä edelleen Kap Hornin ympäri, Uruguayn kautta takaisin Ranskaan. Kilpailijoita odotetaan maaliin keväällä 2023.

– Vuoden 2018 kilpailuun lähdimme leppoisissa heinäkuun kesäkeleissä. Nyt lähtö on runsas kaksi kuukautta myöhemmin ja Biskajanlahdelle on ennustettu viikonlopuksi väkevää matalapainetta. Kisaajilta otetaankin luulot pois heti startin jälkeen, kun Biskajanlahdelle on luvassa ensimmäinen syysmyrsky ja reipasta 15–20 ms -vastatuulta. Leikin on jo ennen starttia jättänyt kesken puolet kisaan ilmoittautuneista veneistä. Vielä tällä viikolla yksi purjehtija tippui kisasta, kun ei läpäissyt terveystarkastusta, kertoo Lehtinen.

– Asteria on paremmassa kunnossa kuin koskaan. Nyt pohjamaalikin on valtamerikelpoista, eikä edellisen kisan kaltaista barnakkelikatastrofia pitäisi syntyä. Harvoin voi urheilukilpailussa kertoa pyrkivänsä tekemään kolme kuukautta aiempaa nopeamman suorituksen, mutta pohjamaalivahingosta on opittu ja sen opin avulla nopeutan kulkuani kahdella kuukaudella. Olen myös karsinut varusteiden ja muonavarastoni painoa edellisestä kisasta 700 kiloa ja lisäksi Asteriassa on uusi tuuliperäsin, joka oikaisee veneen kulkua. Siitä tulee ajansäästöä pari viikkoa. Loput kaksi viikkoa kiritään puhtaasti sisulla, tahdonvoimalla ja viime kisan synnyttämällä revanssihengellä, lupaa Lehtinen.

Lue myös: