Posankka Race puhtaiden vesien puolesta Turussa 18.9.

Posankka Race on Turun kaupunkieläin Posankan ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n varainkeruutapahtuma, jossa kaikki halukkaat voivat adoptoida oman pienen kylpyposankan ja tulla seuraamaan sen edesottamuksia Aurajoessa 18.9. Tempauksessa kerätyt lahjoitukset ohjataan PSS ry:n työhön puhtaampien vesistöjen puolesta.

Posankka on Alvar Gullichenin vuonna 1999 suunnittelema patsas. Vuonna 2019 sen 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Aurajoessa järjestettiin ensimmäinen Posankka Race, jossa 2000 pientä kylpyposankkaa kisasi siitä, kuka pääsee ensimmäisenä maaliin.

Varainkeruutempaukseen voi osallistua suorittamalla ennakkoon oman pikkuposankan adoption 10 eurolla ja adoptioista kertyneet lahjoitukset ohjataan suoraan Pidä Saaristo Siistinä ry:n työhön puhtaampien vesistöjen puolesta. Adoptoija ei saa kylpyaposankkaa itselleen, sillä ne käytetään vuosittain uudelleen.

– Idea Posankka Raceen syntyi Chicagossa järjestettävästä Ducky Derbystä, jossa 60 000 kylpyankkaa kilpailee, ja tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Ajatuksena on, että samalla voi pitää hauskaa ja tehdä hyvää. Pyysin PSS ry:n mukaan, sillä halusin, että tapahtuman tuotto käytettäisiin työhön puhtaampien vesistöjen puolesta, kertoo kisan ideoija, Posankka-tuotteista vastaava Kristiina Winter.

Posankka Race -tapahtumalla halutaan kiinnittää kaupunkilaisten huomio vesistöjen roskaantumiseen, roskien reitteihin ja kerätä varoja Pidä Saaristo Siistinä ry:n työn tukemiseen.
Pidä Saaristo Siistinä ry on nähnyt yli 50-vuotisen työhistoriansa aikana, miten ihmisen toiminta ja kulutusvalinnat näkyvät vesistöistä löytyvissä roskissa. Yhdistys on tehnyt konkreettisen jätehuoltotyön rinnalla myös järjestelmällistä rantojen roskamonitorointia. Tulokset osoittavat, miten roskilla on monia erilaisia lähteitä ja reittejä, jotka kuljettavat niitä hyvinkin kauas syntysijoiltaan.

– Lähdimme tapahtumaan mukaan, sillä sen kautta voimme havainnollistaa hyvin jokien roolia meriroskan kuljettajina sekä kaupunkilaisten vastuuta sijoittaa roskat roskiksiin, kertoo PSS ry:n pääsihteeri Aija Kaski.

Oman pikkuposankkansa uimareissua voi tulla seuraamaan Aurajoen rannalle Turun päivänä 18.9. klo 14.

– Puomitettu uimarata on suunniteltu yhteistyössä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kanssa niin, että voimme olla varmoja siitä, että jokainen kylpyposankka saadaan myös kerättyä joesta kisan päätteeksi pois, kertoo Kaski.

posankkarace.fi

Lue myös: