Veneilytiedot ja -taidot ajan tasalle ennen ensi kesää

Vilskettä vesillä -hankkeen Aalloille-tietopelisarja kattaa nyt neljä peliä: Sanavisassa opetellaan kuvakorttien avulla vesilläliikkumista ja veneilytarvikkeita, tietovisassa harjoitellaan veneilytaitoja kysymyskorteilla, säävisassa harjoitellaan sään ennustamista sekä tulkintaa ja navigointipelissä harjoitellaan navigointiin liittyviä asioita kuva- ja kysymyskorttien avulla.

Pelien tekijät sekä hankkeen tukijat suosittelevat tietojen ja taitojen kehittämistä talven aikana, jolloin keväällä sekä lasten että aikuisten veneilytaidot ovat tuoreessa muistissa.

Aalloille-tietopelit sopivat erinomaisesti lasten vesilläliikkumis- ja veneilytaitojen kehittämiseen pelaamisen kautta.

Aikuiset esimerkkinä pelastusliivien käytössä

Kansanedustaja Sari Multala kertoo omasta kokemuksestaan, että pelien avulla saadaan hyviä keskusteluita lasten kanssa ja kertoo, että osa vastauksista vaatii aikuisiltakin miettimistä. Multala korostaa myös uimataidon merkitystä veden äärellä ollessa.

– Vesiturvallisuus ja uimataito ovat aina aikuisten vastuulla. Olemme purjehtineet jo lasten ollessa pieniä. Pelastusliivien käyttäminen on tärkeää, ja aikuisten tulee näyttää hyvää esimerkkiä. Olen itse alusta saakka ajatellut, että lasten pitää oppia jo pieninä uimaan.

On tärkeää, että pelastusliivit ovat lapselle sopivan kokoiset ja niiden pitämistä on hyvä harjoitella jo ennen kuin lähdetään vesille – ettei rannassa jouduta kiukun äärelle.

– Meillä lapset ovat saaneet itse valita mieleiset liivit: värin saa valita ja malli katsotaan lapselle sopivaksi. Liiviä on myös testattu uimahallissa uimakoulussa. Näin lapsi ymmärtää, miten liivi tositilanteessa toimii, eikä säikähdä esimerkiksi sitä, kun liivi kääntää käyttäjänsä selälleen, Multala kertoo ja muistuttaa, että nyt on hyvä aika ryhtyä harjoittelemaan myös uimista halleissa kesää varten. Kaupunkien uimahallien ja uimaseurojen listoilta löytyy uimakursseja kaiken ikäisille.

Varusteet ja huollot ajan tasalle

Koronavuodet ovat tuoneet vesille paljon uusia veneilijöitä, joille veneily ja vesilläliikkuminen ei ole tuttua pidemmältä ajalta ja siinä on vielä paljon opittavaa. Myös tietoja ja taitoja esimerkiksi tarvittavien varusteiden osalta olisi hyvä kerrata.

– Suomessa on paljon vanhoja veneitä ja on hyvä muistaa, että ikä tekee tepposia veneissä ja varusteissakin. Etenkin aloittelevilla veneilijöillä on tyypillisesti vanha vene ja varusteet. lisäksi etenkin moottorihuoltoja saatetaan laiminlyödä, mikä onkin tyypillinen syy matkan katkeamiseen, muistuttaa puolestaan Venealan keskusliitto Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Tiedolla voidaan vähentää vahinkoja, turhia riskejä ja pelastustehtäviä, kertoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström.

– Suurin osa eli yli puolet Meripelastusseuran tehtävistä johtuu alusten teknisistä vioista tai huollon laiminlyönnistä. Seuraavaksi eniten tehtäviä aiheutuu merimiestaidollisista virheistä sekä virhearvioinnista ja huolimattomuudesta. Paras tapa pelastaa on ennaltaehkäistä onnettomuuden tapahtuminen ja tieto lisää valmiuksia vesilläliikkumiseen, Nordström sanoo.

– Suurin osa avuntarpeista vältettäisiin jo huolellisella lähtötarkistuksella. Esimerkiksi polttoainetta pitäisi lähtiessä olla aina noin kolmasosa yli arvioidun tarpeen, sillä aina voi tulla muutoksia: keli voi muuttua, matka voi pidentyä ja kulutus lisääntyä, Nordström muistuttaa.

Suomen Meripelastusseuran oppimisympäristöstä veneilytaito.fi löytyy videoita niin veneen päällikkyydestä, veneen huollosta kuin esimerkiksi sään tuntemuksesta.

Kartta- ja merimerkit haltuun

Yksi tänä vuonna julkistetuista uusista peleistä on Navigointipeli, joka on kehitetty yhteistyössä Suomen Navigointiliiton kanssa. Kuvakorteissa on kuvattu sekä merikortin merkit että vesillä olevat merkit samoihin kortteihin, jolloin näiden yhdistäminen ja muistaminen helpottuu.

– Moni luottaa nykyään karttaplotteriin, mutta on tärkeää oppia lukemaan myös karttaplotterin merkintöjä. Navigoinnin osaaja on lisäksi varautunut myös karttaplotterin toimintahäiriöön, mikäli veneeseen tulee esimerkiksi sähkökatko, sanoo Carina Vaenerberg Suomen Navigointiliitosta.

Toinen vuonna 2022 esitellyistä uusista peleistä on Sääpeli, jossa asiantuntijana on ollut meteorologi Petri Takala. Sääpelissä opetetaan säätiedotusten ja kelin kehittymisen seuraamista sekä sään tulkintaa.

Aalloille-pelit on tuottanut Lissu Suursalmi, joka palkittiin Veneilytoimittajat ry:n Vuoden Veneilyteko 2021-palkinnolla Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahankkeesta.

– Navigointi- ja sääpeli ovat perhetietopelejä aikuisille, mutta joustavien sääntöjen ansiosta niitä voi pelata myös nuorempien kanssa. Sana- ja tietovisa sopivat erinomaisesti Vilskettä Vesillä -kirjojen ja videolaajennusten kanssa koulujen suosimaan ilmiöoppimiseen ja pelit onkin liitetty luokkalukukirjahankkeen kouluille toimitettaviin opetuksen oheismateriaaleihin, Suursalmi sanoo.

Neljä Aalloille-peliä voi ostaa joko yksittäin (à 29,90 €) tai neljän pelin pakettina (112 €). Pelejä voi hankkia verkkokaupasta.

Lue myös: