Helsingin rantavesistä kerättiin kesällä 2022 yli 100 kuutiometriä roskaa

Helsingin kaupunki keräsi kesällä 2022 Helsingin rantavesistä reilut 100 kuutiometriä roskaa. Aiempiin kesiin verrattuna merestä kerättiin huomattavasti aiempaa enemmän sähköpotkulautoja sekä kaupunkipyöriä.

Keräyksen kesäkausi päättyy 1.12.2022, kun viimeinenkin Staran kuudesta veneestä nostetaan talviteloille. Kausi kestää normaalisti huhti–toukokuusta marras-joulukuulle.

– Kerätyssä jätteessä näkyy, millaisia säitä kesällä on ollut. Kuumilla keleillä ihmiset viettävät tavallista enemmän aikaa rannoilla ja merellä. Silloin roskien joukossa korostuvat esimerkiksi kertakäyttöastiat, kertoo Staran saaristopäällikkö Juha Puumalainen.

Tänä vuonna merestä kerättyä jätettä kertyi jonkin verran edellistä vuotta vähemmän. Tähän vaikutti myös se, että pitkään jatkuneen talvikauden takia vesille päästiin hieman normaalia myöhemmin.

Kerätystä jätteestä on muovia ja puuta molempia noin 30 kuutiometriä, metallia noin 7 kuutiometriä ja orgaanista jätettä noin 35 kuutiometriä. Tänä vuonna merestä nostettiin huomattavan paljon aiempaa enemmän sähköpotkulautoja ja kaupunkipyöriä. Lisäksi autottomasta Vartiosaaresta haettiin pois yksi hylätty auto.

Stara hoitaa puhtaanapidon lisäksi kesäisin saariston jätehuollon ja tarkistaa muutaman viikon välein kaupungin pelastuspostit: pelastusrenkaat, heittoliinat, tikkaat ja veneet. Staran kaikki kuusi alusta ovat myös mukana öljyntorjuntavalmiudessa, ja henkilöstö on koulutettu öljyntorjuntaan yhdessä pelastuslaitoksen kanssa.

Lue myös: