Vapaaehtoisten meripelastajien kausi alkanut viime vuotta vilkkaammin

Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt suorittivat toukokuussa 149 pelastus- ja avustustehtävää vesillämme. Viime vuoden toukokuun tehtävämäärä oli 137.

– Viime vuonna kevät ja alkukesä oli meille poikkeuksellisen hiljainen, mikä johtui todennäköisesti pitkälti kylmistä säistä ja polttoaineen korkeasta hinnasta. Tänä vuonnakaan ei ole ollut nähtävissä suoranaista ryntäystä vesille, mutta kevät on silti ollut lähempänä tavanomaista, kertoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

Meripelastusseuran 59 pelastusasemaa sijoittuvat ympäri rannikkoa ja sisävesiä. Niistä pohjoisin on Inarijärvellä. Asemille on sijoitettuna 135 pelastusvenettä, joita operoi lähes 1500 koulutettua vapaaehtoista.

– Kiireisintä aikaa meille on jakso juhannuksesta elokuun alkupuolelle. Suurin osa tehtävistä ajoittuu keskikesän viikonloppuihin, jolloin pelastusveneemme partioivat vesillä valmiina auttamaan välittömästi, Stenberg kertoo.

Monta vaaratilannetta helppo ehkäistä ennalta

Suurin osa avuntarpeista vesillä johtuu veneen teknisestä viasta, joka keskeyttää matkanteon yllättäen.

– Monissa tapauksissa vika on mahdollista huomata ja korjata jo ennen veneen irrottamista laiturista. Teknisten lähtötarkastusten tekeminen aina ennen lähtöä on tehokas tapa ehkäistä venematkan katkeaminen sekä tilanteen mahdollinen kehittyminen onnettomuudeksi, Marko Stenberg muistuttaa.

Tarkista aina ennen moottorin käynnistämistä:
• Polttoaine
• Jäähdytysneste
• Moottoriöljy
• Hihnat
• Pilssi
• Yleissilmäys.

Käynnistämisen jälkeen:
• Jäähdytysvesi kiertää
• Ei vuotoja konehuoneessa
• Ei epänormaaleja ääniä
• Mittareiden lukemat normaalit.

Meripelastusseuran ja Rajavartiolaitoksen yhdessä julkaisema Veneilijän tekniset lähtötarkistukset -kortti on ladattavissa sivuiltamme, https://meripelastus.fi/blog/2023/04/27/veneilijan-tekniset-lahtotarkistukset/. Vedenkestävästä materiaalista valmistettuja kortteja on kesän aikana jaossa Meripelastusseuran ja Rajavartiolaitoksen aluksissa, Suomen Purjehdus ja Veneilyn katsastajilla sekä monissa yleisötapahtumissa ympäri maata.

Avunpyynnöt

Hätä- ja vaaratilanteessa vesillä saa apua hätänumerosta 112 sekä meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000. Kiireettömät avunpyynnöt vastaanottaa ja välittää vapaaehtoisille meripelastajille Meripelastusseuran ylläpitämä Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30.

Lue myös: