Itämeripäivää vietetään 31.8.2023

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön vuonna 2019 käynnistämä jokavuotinen Itämeren juhlapäivä. Päivää vietetään aina elokuun viimeisenä torstaina, tänä vuonna 31.8.2023.

Kansainvälisen Itämeripäivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja ja lupauksia sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Itämeripäivää vietetään aina elokuun viimeisenä torstaina tapahtumien, tekojen, tempausten ja koulutusten parissa. Itämeripäivään osallistuminen on maksutonta ja tyyli on vapaa.

Osallistumistapoja ovat muun muassa Itämerimenu, pulahdus ja Itämerihetki:

Itämerimenussa syödään Itämeriystävällistä ruokaa ja sen voi toteuttaa esimerkiksi ideoimalla Itämeriystävällisen annoksen, kokonaisen Itämerimenun, Itämeriystävällisistä raaka-aineista kootun piknik-korin tai kotona kokattavan menukassin. Itämeripäivän verkkosivuilla on reseptejä ja tietoa Itämeriystävällisistä raaka-aineista.

Yhteispulahdus tehdään Itämeripäivänä klo 18.00. Pulahtaa voi missä vesistössä tahansa ja sen voi suorittaa joko täysin tai vaikka vain varpaan kastamalla. Ideana on nauttia vesistöjen virkistysmahdollisuuksista, mutta samalla kiinnittää huomiota vesistöjen ekologiseen tilaan.

Itämerihetken tavoitteena on kannustaa museoita, kirjastoja, teattereita ja muita kulttuuritahoja osallistumaan Itämerihetkeen järjestämällä suurelle yleisölle suunnattuja Itämeriaiheisia näyttelyitä, opastuksia, työpajoja ja esityksiä.

Viime vuonna tapahtumassa oli yli 250 kumppania, tekoja ja tapahtumia oli yli 200 kaikkiaan 30 kaupungissa ja kuudessa eri maassa.

itameripaiva.fi

Lue myös: