Posankka Race kerää rahaa Itämerelle

Turussa 17.9. järjestettävällä Posankka Race -hyväntekeväisyystapahtumalla halutaan avata keskustelua jokien roolista roskien kuljettajana ja kerätä varoja työhön Itämeren roskaantumista vastaan. Tapahtumaan voi osallistua adoptoimalla lahjoituksella kypyposankan.

Posankka Race on hyväntekeväisyystempaus, jossa 4 000 miniposankkaa kisaa puomitetulla radalla Turun päivänä 17.9. Aurajoessa Kirjastosillan kupeessa klo 14. Tapahtumalla halutaan kiinnittää huomio Itämeren roskaantumiseen konkreettisella ja näyttävällä tavalla sekä avata keskustelua siitä, että joet ovat yksi roskien reitti Itämereen.

Posankka Raceen voi osallistua adoptoimalla kylpyposankan 10 euron lahjoituksella osoitteessa posankkarace.fi. Posankan tai kokonaisen posankkaparven voivat adoptoida niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin. Tänä vuonna lahjoituksista kertyneet varat kohdennetaan PSS ry:n 10 vuotta täyttäneelle Siisti Biitsi -ohjelmalle, jonka tarkoituksena on muun muassa siivota jokien, järvien ja Itämeren rantoja.

Suurin osa Itämeren rannoilta löytyvästä roskasta kytkeytyy kertakäyttökulttuuriin. Roskat kulkeutuvat vesistöihin joko suoraan ihmisen kädestä tai esimerkiksi katukaivojen kautta sade- ja sulamisvesien kuljettamina. PSS ry:n tutkimuksen mukaan katukaivoihin päätyy muun muassa tupakantumppeja, ruokapakkausten muovikääreitä, lasinsiruja ja purkkaa.

– Voimme jokainen auttaa Itämerta pitämällä huolen siitä, että roskat eivät päädy käsistämme maahan. Katukaivoja ei sovi käyttää roskiksina, koska ne valuttavat vedet yleensä puhdistamatta suoraan lähimpään vesistöön, esimerkiksi Aurajokeen, joka kuljettaa roskat mukanaan, toteaa PSS ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski.

Lue myös: