Alkoholi, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene lisäävät veneilyonnettomuusriskiä

Kuolemaan johtaneet huviveneilyonnettomuudet ovat veneilyn suosion kasvamisesta huolimatta vähentyneet viime vuosina. Vuonna 2023 huviveneonnettomuuksissa menehtyi 34 henkilöä, mikä on seitsemän henkilöä edellisvuotta enemmän. Alkoholi, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene lisäävät onnettomuusriskiä merkittävästi.

Suomen veneilyturvallisuus on hieman parantunut viime vuosien aikana. Veneilyonnettomuuksien määrä ei ole veneilyn suosion kasvaessa merkittävästi muuttunut, mutta kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat pitkällä aikavälillä vähentyneet.

Suurin osa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista tapahtuu soutuveneillä ja pienillä moottoriveneillä. Alkoholi on osallisena reilusti yli puolessa kuolemantapauksista.

– Alkoholi, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene – tämä kolmikko lisää onnettomuusriskiä vesillä merkittävästi. Pelastusliivien tai muiden kelluntapukineiden käyttö kaikissa veneissä vähentäisi kuolemaan johtavia onnettomuuksia. Kiikkerään veneeseen vedestä kiipeämisen harjoittelusta olisi hyötyä meille kaikille. Lisäksi korkki on syytä pitää kiinni vesillä ja ennen sinne lähtöä. Jokainen vesillä liikkuja voi parantaa omaa ja muiden turvallisuutta omalla asenteellaan ja fiksulla toiminnallaan, toteaa johtava asiantuntija Kimmo Patrakka.

Vuonna 2023 Suomen vesialueilla menehtyi 34 ihmistä, joista miehiä oli 32 ja naisia kaksi. Yli kolme neljästä kuolonuhrista oli 55 täyttäneitä. Eniten kuolemaan johtaneita onnettomuuksia tapahtui Vuoksen vesistön alueella ja Suomenlahdella.

Traficomin turvallisen veneilyn muistilista:
  • Varmista, että tunnet veneesi ja että veneesi on ehjä ja turvallinen. Tarkista myös varusteiden kunto ja että kaikki tarvittava on mukana.
  • Tarkista veneilyolosuhteet ennen vesille lähtöä.
  • Jos veneily vaatii reittisuunnittelua, ota mukaan myös ajantasaiset merikartat. Kerro läheisillesi suunniteltu reitti.
  • Varmista polttoaineen riittävyys, varaa reservi.
  • Ota väistämissäännöt haltuun. Tutustu vesiliikennelakiin ja veneen päällikön vastuisiin.
  • Tallenna puhelimeesi meripelastuksen hätänumero: 0294 1000. Sisävesillä hätäilmoitus tehdään numeroon 112.
  • Lähde vesille ainoastaan selvin päin.
  • Pue pelastusliivit tai muut kelluntapukineet ennen lähtöä tai pidä ne helposti saatavilla.

Lue myös: