Sinilevähavainnot lisääntyneet

Sinilevähavaintojen määrä on lämpimien säiden seurauksena lisääntynyt ja sinilevää esiintyy sisävesillä ajankohtaan nähden hieman keskimääräistä enemmän. Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet merkittävissä määrin Suomenlahden merialueella ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa.

Etelä-, Itä- ja Länsi-Suomessa seitsemällä valtakunnallisen sinileväseurannan sisävesihavaintopaikoista on havaittu runsaasti sinilevää. Hieman sinilevää on havaittu 34:llä sisävesien havaintopaikalla Etelä- ja Keski-Suomessa. Lämpimien säiden seurauksena sinilevää esiintyy sisävesillä ajankohtaan nähden hieman keskimääräistä enemmän. Viikonloppua kohden epävakaistuva sää kuitenkin todennäköisesti hillitsee sinilevien runsastumista ja vähentää kukintojen muodostumista.

Myös rannikkoalueilla sinilevää on havaittu hieman enemmän kuin ajankohdalle on tyypillistä. Sinilevää on havaittu 21:llä valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikoista, joista runsaasti levää havaittiin kahdessa ja hieman levää 19:ssä havaintopaikassa. Sinilevää havaittiin lähinnä Kaakkois-, Etelä- ja Lounais-Suomen rannikolla.

Tällä viikolla pilvisyys ei ole rajoittanut sinilevätilanteen satelliittihavainnointia avomerialueilla. Viikonloppuna satelliiteilta havaittiin sinilevää veden pinnalla Suomenlahdella ja veteen sekoittuneena Itämeren pääaltaan pohjoisosassa. Alkuviikosta levää on esiintynyt pinnalla paikoitellen myös Saaristomerellä. Selkämerellä ei ole havaittu sinilevää. Tiistain satelliittikuvassa sinilevää on havaittavissa koko Suomenlahdella Kotkan edustalta Helsingin edustalle ja Saaristomeren eteläosiin asti. Erityisesti Suomenlahden itäosassa on havaittu laajoja sinileväkertymiä pintavedessä.

Virallisen seurannan lisäksi tietoa sinilevätilanteesta on saatu myös kansalaisilta. Järvi-meriwikin ja Vesi.fin kautta tehtyjen kansalaishavaintojen ja muiden virallisen seurannan ulkopuolisten havaintojen määrä on kasvanut viime viikosta. Kuluvalla viikolla kansalaishavaintoja on saatu yhteensä noin 300 kappaletta.

Lähde: Suomen Ympäristökeskus

Lue myös: