Sinilevää runsaasti avomerellä ja rannikolla, sisävesillä melko vähän

Sinilevätilanne on pysynyt sisävesillä vakaana, ja sinilevää on havaittu ajankohtaan nähden hieman keskimääräistä vähemmän kuin aikaisempina seurantavuosina. Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet rannikoilla, ja havaintoja on tehty runsaasti myös Selkämerellä ja Ahvenanmerellä.

Valtakunnallisen sinileväseurannan sinilevähavaintojen määrä sisävesillä ei ole juuri muuttunut viime viikosta. Havaintopaikoilla sinilevää on havaittu tämänhetkisestä hellejaksosta huolimatta ajankohtaan nähden hieman vähemmän kuin tyypillisesti. Yhdellä valtakunnallisen sinileväseurannan havainnointipaikalla Etelä-Karjalassa on havaittu erittäin runsaasti levää. Seitsemällä havaintopaikalla on havaittu runsaasti sinilevää ja hieman sinilevää on havaittu 26:lla havainnointipaikalla. Sinilevähavaintoja on yhä lähinnä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta yksittäisiä havaintoja on tehty eri puolilla Suomea pohjoista Lappia myöten.

Rannikkoalueen sinilevähavaintojen määrä on hieman kasvanut viime viikkoon nähden, ja sinilevää on ajankohtaan nähden hieman enemmän kuin tyypillisesti valtakunnallisen seurannan aikaisempina vuosina 1998–2023. Sinilevää on havaittu 33:lla valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikalla. Yhdellä havaintopaikalla Varsinais-Suomen alueella havaittiin erittäin runsaasti levää. 12 havaintopaikassa havaittiin runsaasti sinilevää ja 20 paikassa hieman sinilevää. Sinilevää havaittiin lähinnä Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rannikolla, mutta havaintoja tehtiin myös Ahvenanmaan, Satakunnan, Pohjamaan sekä Pohjois-Pohjanmaan rannikoilla.

Selkämerellä sinilevän määrä on lisääntynyt huomattavasti sekä avomerellä että rannikkoseuduilla, ja määrä on ajankohtaan nähden korkealla tasolla. Myös Ahvenanmerellä sinilevän määrä on runsastunut. Suomenlahden pintavedet ovat päässeet lämpenemään useita asteita. Lämpimän sään lisäksi vähätuulisissa olosuhteissa viileä vesi ei ole päässyt kumpuamaan pintaan. Tästä huolimatta sinilevätilanne on pysynyt vakaana. Havaintoja on tehty mm. Porkkalan ja Tammisaaren väliseltä alueelta sekä Suomenlahden suulta.

Virallisen seurannan lisäksi tietoa sinilevätilanteesta saadaan myös kansalaisilta. Kuluvalla viikolla Järvi-meriwikin ja Vesi.fi:n kautta saatiin yhteensä lähes 190 kansalaishavaintoa. Näistä noin 140:ssa havaittiin sinilevää.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Keväällä vedessä saattaa esiintyä myös kellertävää havupuiden siitepölyä. Sinilevästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.

Sinilevämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesiastiassa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

www.syke.fi

Lue myös: